sâmbătă, 24 octombrie 2009

Marea lehamite


Marea lehamite, te apucă atunci când mergi să te internezi iar medicul te trimite să-ți aduci de acasă medicamentele, pansamentele, seringile etc. pe motiv că spitalul nu are bani să le achiziționeze. Asta deși tu plătești, lună de lună, contribuțiile la asigurările de sănătate.

Marea lehamite îți vine când, după câteva ore petrecute la coadă, la singurul ghișeu la care îți poți plăti taxele, funcționarul îți închide gemulețul în față și spune că nu mai încasează în ziua respectivă. Pentru că i s-a terminat programul și este foarte obosit. Pe undeva îl înțelegi, deoarece și tu ai obosit de atâta stat în picioare așteptând să-ți vină rândul. Nu poți pricepe de ce lucrează singur, de ce șefii săi nu i-au trimis mai multe având în vedere că la ghișeul respectiv vin câteva sute de persoane zilnic.

Marea lehamite îți vine când, deschizi televizorul și camera îți este invadată de tot felul de bahmuțene, prigoană, columbeni, nikite, tarki, naomi, diaconești, lazaruși, capatoși etc.
Marea lehamite te apucă atunci când, miniștrii, care petrec mai mult timp la talk-show-uri decât la guvern, te asigură că, mulțumită lor, viața ta este din ce în ce mai bună. Deși tu, simți, zi de zi, că lucrurile se înrăutățesc din ce în ce mai mult.

Marea lehamite îți vine când vezi cum fură politicienii și prietenii lor din banii publici, pe față, fără să se ferească iar pe tine te mint în față, spunându-ți că ceea ce fac ei este „absolut legal“. Iar cei ce susțin altceva sunt doar niște cârcotași răuvoitori. Și oricum, chiar dacă ar fura, cei dinaintea lor au furat și mai mult.

Marea lehamite îți vine atunci când președintele țării declară pe oriunde se duce că este perfect și lafel ca tot ceea ce face el. Iar toți ceilalți care nu gândesc asemenea lui sunt niște proști care se lasă manipulați sau niște mercenari plătiți de dușmanii săi. Chiar dacă reprezintă peste 50% din populația țării.

Marea lehamite îți vine atunci când ei pregătesc fraudarea alegerilor pe față, fără să le pese de ceea ce crezi tu sau ceilalți. Pentru că, nu-i așa, „nu puteți voi vota cât putem noi fura!“. Și oricum, la alegeri contează cine numără voturile.

Marea lehamite vine din ce în ce mai des, te încolțește din toate direcțiile, fără te poți feri. Și atunci, îngrozit și scârbit te înghesui într-un colț, îți acoperi urechile și ochii ca să nu mai auzi și să nu mai vezi nimic.

Pentru că ți-ai pierdut orice speranță că lucrurile se vor îmbunătăți vreodată și pentru tine.

Și exact acest lucru își doresc și ei să faci. Să nu te mai intereseze nimic altceva decât colțul în care stai înghesuit, orb și surd. Să-i lași să-și facă toate mendrele, fără teamă că tu îi vei deranja cu întrebări sau priviri indiscrete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu