vineri, 16 octombrie 2009

Cacealmaua jucătorului preşedinte


Traian Băsescu este pe cale să piardă războiul cu Parlamentul. Dacă majoritatea PSD, PNL, UDMR şi minorităţile nu vor ceda şantajului cu anticipatele şi vor pica atât guvernul Croitoru cât şi pe următorul, mutările sale se cam încheie.

Preşedintele a mers prea departe, de dragul menţinerii democrat-liberalilor la guvernare. Refuzând desemnarea lui Johannis , nelăsând Opoziţiei unite loc de întors, a forţat-o să iasă la bătaie. Acum este pe viaţă şi pe moarte.

Este prea târziu pentru ca PSD, PNL şi UDMR să mai cedeze fără să piardă imagine şi voturi. Care s-ar contabiliza la Traian Băsescu, deschizându-i calea spre al doilea mandat. Chiar dacă nu-l iubesc şi nu-l admiră, românii ar vedea în Băsescu, adevăratul Stăpânul care îi pune pe toţi cu botul pe labe. Situaţie în care îşi vor compromite carierele politice atât Geoană cât şi Antonescu.

În schimb, dacă vor merge împreună, ca şi până acum, aliaţii vor pune preşedintele într-o poziţie dificilă. Eventualele alegeri anticipate, cu care ameninţă nu afectează doar PSD, PNL şi UDMR ci şi PD-L. În ciuda aparenţei de monolit.

La fel ca şi celorlalţi, nici parlamentarilor PD-L nu le-ar conveni s-o ia de la capăt, pe banii lor, într-o nouă campanie electorală, pentru propriile scaune. Şi asta doar de dragul orgoliului prezidenţial. Unde mai pui că anticipatele i-ar prinde după o guvernare dezastruosă, cu Emil Boc, Gheorghe Pogea şi Elena Udrea. Deja sondajele indică o scădere a PD-L în preferinţele electoratului.

Speriaţi de spectrul anticipatelor, parlamentarii Opoziţiei unite vor avea un motiv în plus să tragă cât mai tare, în campania electorală, pentru dărâmarea lui Traian Băsescu. Ar lupta implicit pentru propriile locuri.

În schimb, la fel de speriaţi de spectrul anticipatelor, parlamentarii PD-L ar avea motive să-l împiedice pe Traian Băsescu să iasă preşedinte. Tot pentru a-şi conserva locurile.

Aşa cum se vede, actualul preşedinte joacă, şi de această dată, la cacealma, fără să aibă vreo carte câştigătoare. Mizează doar pe slăbiciunea celorlalţi, sperând că vor ceda înainte ca el să fie nevoit să arate ce are în mână.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu