marți, 6 octombrie 2009

Emil Boc, ghiuleaua prinsă de piciorul candidatului Băsescu


Emil Boc este pe cale să se transforme într-o piatră de moară pentru candidatul la președinție Traian Băsescu.

Fiecare dintre contracandidații săi au anunțat că, în perioada următoare vor veni în campanie cu propuneri de prim-miniștri, pentru situațiile în care vor câștiga alegerile. Așa cum s-a întâmplat la alegerile din 2004. Atunci când Năstase l-a propus premier pe Geoană iar Băsescu pe Tăriceanu.

Deja la liberali se vorbește despre un tandem președinte – premier, Crin Antonescu – Klaus Johannis, primarul Sibiului. Urmează să-și anunțe propunerile, pentru premieri, Mircea Geoană și Sorin Oprescu.

Într-o asemenea situație, un tandem cu Boc, l-ar dezavantaja în mod evident pe Traian Băsescu, având în vedere că este considerat cel mai slab premier de după 1989. Care conduce un guvern incapabil să scoată România din criză. Lucru pe care președintele îl repetă cu obstinație, în ultima vreme: „ Nici Guvernul, nici-eu și nici BNR nu ne-am propus să scoatem țara din criză pentru că nu se poate “.

Având în vedere că principalele teme de dezbatere din această campanie vor fi, nu parlamentul unicameral pe care îl propune Băsescu, ci criza economică și fraudarea alegerilor, asocierea cu Emil Boc devine un handicap. De care candidatul PD-L va trebui să scape.

Cea mai bună soluție ar fi moțiunea de cenzură inițiată de PNL și UDMR, susținută de PSD. O altă soluție, de avarie, ar mai putea fi demisia guvernului Boc II, ca urmare a refuzului președintelui de a promulga legea salarizării unice.

Iar după sacrificarea lui Boc (cu cât mai repede, cu atât mai bine) Traian Băsescu se va putea mișca mult mai natural. Va propune un guvern condus de un premier competent care se bucură de încrederea publicului și al cărui țel va fi scoaterea țării din criză.

Noul prim-ministru ar putea fi un independent care va conduce un guvern PD-L cu o oarecare susținere în Parlament. La care se lucrează, spun unii, cu sute de mii de euro pe masă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu