miercuri, 14 octombrie 2009

Băsescu a primit şah. Cum va muta?


Aşa cum anticipam , noua majoritate parlamentară formată din PSD, PNL, UDMR şi minorităţi i-au transmis preşedintelui Traian Băsescu o ofertă de nerefuzat. Klaus Johannis prim-ministru peste un guvern de tehnocraşi, susţinut de peste 65 % din Parlament.

Ca şi contraofertă, PD-L propune un guvern de uniune naţională al cărui premier să fie un alt tehnocrat, Lucian Croitoru, (foto) pe care îl doreşte Băsescu. Problema este că o asemenea soluţie nu este agreată decât de PD-L, un partid din ce în ce mai izolat pe scena politică. Sigurele locuri unde democrat liberalii mai pot vorbi (în afara şedinţelor de partid) sunt talk show-urile TV.

În acest moment preşedintele are o ditamai castana fierbinte în mână.

Dacă îl acceptă pe Johannis, Băsescu scoate PD-L de la guvernare, cu toate consecinţele ce decurg de aici. Inclusiv pierderea sprijinului la prezidenţiale. Caz în care va trebui să-şi refacă toată strategia de campanie electorală.

Dacă îl numeşte pe Croitoru, are toate şansele ca noul guvern să pice în Parlament. Unde a mai fost respins, acum câteva zile, când democrat-liberalii l-au propus pentru funcţia de viceguvernator BNR. Iar dacă nu va pune punct crizei foarte repede Băsescu va trebui să explice publicului de ce a ignorat propunerea unei majorităţi parlamentare. Mai ales că Johannis este printre cei mai apreciaţi şi mai populari politicieni din România.

Şi în campania electorală preşedintelui îi va fi extrem de greu să motiveze respingerea primarului din Sibiu. Pentru că, după un mandat cu Tăriceanu şi nouă luni de guvernare Boc, românii şi-au cam dat seama că preşedintele nu are mână bună la premieri.

Vedem cum va muta Băsescu şi dacă va reuşi să iasă din şah.


P.S.: Mitingul de la Sibiu, menit să-l convingă pe Johannis să rămână la primărie, miroase de la o poştă a manevră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu