joi, 29 octombrie 2009

Frica din sloganul băsescian


Din pozele care îi promovează referendumul, președintele Traian Băsescu ne anunță că de ceea ce le este frică nu vor scăpa. Ochii mijiți, ne privesc complice și ne îndeamnă, cu parșivenie,„să le-o tragem împreună“. Lor. Parlamentarilor care i-au provocat lui atâta deranj în cei cinci ani de mandat.

Președintele nu-i iubește deoarece l-au suspendat în 2006 iar acum îi anchetează apropiații prin comisii și formează majorități care-i sunt ostile. Deși toate acestea se încadrează în limitele jocului politic, practicat în orice democrație.

Și atunci de ce ar trebui să le fie teamă? De ce vrea președintele, folosindu-se de noi, de popor, să bage frica în ei? Poate pentru ca, pe viitor, parlamentarii să nu se mai împotrivească voinței sale.

Dar, mai apoi, după ce îi va pune cu botul pe labe, nu cumva își va dori să ne inoculeze și nouă sentimentul de frică ?

Fără un Parlament solid care să ne reprezinte și să ne apere de eventualele abuzuri prezidențiale, ne-ar îngenunchea și ne-ar supune extrem de ușor. Premise există deja. La mitingul fermierilor, un om a fost ridicat de poliție și amendat doar pentru că a îndrăznit să-l înjure pe candidatul Băsescu.
Or, fiecare dintre noi are propriile-i temeri iar sloganul prezidențial poate fi adaptat:

„De ce vă este frică nu scăpați!“


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu