joi, 15 octombrie 2009

Băsescu şi calul lui Caligula




Interpretarea băsesciană a Constituţiei, potrivit căreia preşedintele desemnează premierul pe care-l doreşte iar acesta îşi construieşte o majoritate parlamentară sau depune mandatul, are corespondent în istoria romană. Împăratul Caligula şi-a numit calul senator. Cam pe acelaşi principiu după care Băsescu vrea să impună Parlamentului prim-ministrul preferat.

În această logică nimic nu-l poate împiedica pe preşedintele României să-i ceară animalului preferat al EBA sau calului Elenei Udrea să-şi găsească o echipă de miniştri şi să negocieze o susţinere parlamentară. Şi ar avea tot dreptul.

Constituţia nu prevede înm clar genul, rasa sau specia din care trebuie să facă parte un prim-ministru. La fel de bine ar putea fi atât un om cât şi un animal, sau, de ce nu, o insectă.

Ar fi mai dificil dacă ar desemna o balenă pentru că ar trebui să-i amenajeze un bazin special în sala de şedinţe şi un acvariu special pe roţi, ca să se poată inspecta, împreună cu Berceanu, stadiul lucrărilor pe autostrada Gilău – Turda. Mai greu dar nu imposibil.

Şi n-ar fi de mirare ca un asemenea prim-ministru şi guvernul său să fie acceptat de o largă majoritate parlamentară. Formată, pe de-o parte, din parlamentari şantajaţi cu alegerile anticipate, iar pe de cealaltă din democrat-liberalii care înghit cu plăcere orice rahat ieşit din popoul prezidenţial.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu