miercuri, 13 mai 2009

Berceanu Aerianu’ trage pe line moartă expresul de Otopeni

Ministrul transporturilor Radu Berceanu şi-a anunţat și-a anunțat intenția de a închide linia de tren Gara_de_Nord - Aeroportul_Otopeni . Domnia sa şi-a motivat viitoarea decizie spunând că linia înregistrează pierderi, deşi a fost deschisă abia de două luni. Declarația îl face pe Berceanu să pară nu doar arogant ci și prost sau rău intenţionat sau şpăgar sau toate la un loc sau orice altă combinaţie dintre acestea.

Dacă eşti inteligent sau bine intenţionat sau incoruptibil sau toate la un loc, nu poţi spune că un traseu deschis abia de două luni merge pe pierderi. Este normal ca linia de tren Gara de Nord - Aeroportul Otopeni să înregistreze pierderi în prima perioadă de funcţionare, principalul motiv fiind acela că oamenii încă nu au aflat de ea

În nici o ţară din lume transportul de călători pe căile ferate nu iese în profit. Oricine are habar despre cum funcţionează căile ferate ştie că banii se fac din transportul de marfă. Costurile la transportul de persoane sunt mai ridicate pentru că trenurile trebuie să circule după program, indiferent de numărul de pasagferi. Drept urmare, peste tot, mai puţin la noi, transportul de călători pe căile ferate este subvenţionat de stat pentru că vine în întâmpinarea necesităţii oamenilor de a se deplasa.

Radu Berceanu este inginer de avioane şi, probabil de aceea, tot dă în gropi atunci când vine vorba de transporturile feroviare. De altfel, toţi miniştrii transporturilor, începând cu Traian Băsescu, s-au îngrijit să distrugă infrastructura CFR ca să facă loc pe piaţă transportatorilor rutieri. Costel Căşuneanu, de exemplu.

Este posibil ca decizia de înfiinţare a acestei linii de tren să afecteze interesele firmelor de taximetrie de pe ruta Gara de Nord – Otopeni, ale căror câştiguri s-ar diminua serios. Or, având în vedere că este an electoral şi Felix Tătaru nu poate lucra doar pe ce-i pică de la Ministerul Turismului şi de la Ministerul Tineretului şi Sportului n-ar fi exclus ca taximetriştii să fi făcut o donaţie generoasă către PD-L, via Berceanu. La schimb, drept mulţumire, s-ar putea ca ministrul să le fi promis că desfiinţează linia care le încurca afacerile.

Un comentariu:

  1. e cel putin idiot, cum pana mea sa afle lumea de linia asta, daca nu o mentine ?
    matusa-mea, de exemplu, mi-a zis ca s-a suit cu nepotelul meu de 4 ani, acum 2 saptamani, intr-un astfel de tren doar ca sa vada unele locuri pe unde n-a mai fost de mult si sa-i arate si lu' ala mic aeroportul, intr-o plimbare de uichend !
    multi vor merge de curiozitate, pe langa pasagerii ce au nevoie urgenta de o astfel de legatura civilizata si rapida !
    dar, cu astfel de specimene de ministrii, sa nu ne mire ca ne ducem de rapa !

    RăspundețiȘtergere