Premierul Emil Boc s-a lăudat că a semnat contracte pentru proiecte de finanțare europeană în valoare de 900 de milioane de euro. Boc a prezentat acest lucru ca pe o mare realizare a guvernului pe care îl conduce și chiar părea că așteaptă felicitări.
Ceea ce „a uitat“ premierul să spună la televizor este că proiectele pentru care el a semnat contractele sunt depuse și evaluate, anul trecut, în mandatul guvernului Tăriceanu. Practic, semnarea contractelor nu este decât o formalitate și, în afară de dat cu pixul pe o hârtie nu necesită nici un alt efort.
Vă întrebați poate, de ce Emil Boc nu s-a lăudat cu fondurile europene atrase în perioada mandatului său. Mai ales că, încă de la instalarea Guvernului, anunța că va simplifica procedurile și va scurta perioada de evaluare a dosarelor, astfel încât contractele să fie semnate într-un timp cât mai scurt de la depunerea proiectelor.
Ei bine.
Emil Boc nu are cu ce se lăuda pentru că, deși ne aflăm la jumătatea anului, până în prezent, cu mici excepții nu a fost lansată nici o linie de finanțare. Doar câteva progame, pentru crearea de noi locuri de muncă și reconversie profesională, de care nu se interesează mai nimeni .
Nu a fost activată nici o linie de finanțare pentru investiții sau modernizare.
Abia la începutul lunii viitoare va fi lansată o sesiune de depunere a proiectelor pentru dezvoltarea IMM-urilor, în cadrul Axei 1 a programului Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice“.
De asemenea, premierul a anunțat că undeva pe la jumătatea lui iunie, ceea ce ar putea însemna începutul lui iulie, având în vedere cât de greu se mișcă funcționarii guvernamentali, urmează să fie deschisă o nouă sesiune de depunere a proiectelor pentru Măsura 322 - „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătățirea serviciilor de bază pentru economia și populația rurală și punerea în valoare a moștenirii rurale“, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală.
Rămân blocate restul măsurilor care privesc dezvoltarea mediului de afaceri și a turismului în zonele rurale, modernizarea exploatațiilor agricole etc. Dacă avem noroc, probabil că aceste măsuri vor fi lansate undeva în cea de-a doua jumătate a lui 2009.
Emil Boc nu putea spune toate aceste lucruri pentru că oamenii și-ar fi dat seama cu cine au de-a face și că acest guvern nu este cu nimic mai bun decât cel dinainte. Drept urmare, premierul se preface că muncește din greu, convocând întâlniri săptămânale pe tema absorbției fondurilor europene.
Apoi iese în public și își asumă munca predecesorilor săi, nu înainte de a-i înjura pentru că au făcut, în domeniul atragerii banilor de la UE, cam ceea ce face și el acum, adică mai nimic.
P.S.: Observați, vă rog, cum Emil Boc repetă placa cu numărul contractelor semnate, la fiecare apariție publică, atunci când vorbește despre absorbția fondurilor europene. Singurul lucru care diferă, probabil, nu am contabilizat, este doar suma. La fiecare apariție se mai adaugă câteva mii de euro.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu