Când nu ai cu ce și nici cu cine dar, totuși, vrei să faci din rahat bici, procedezi precum reporterii de la Realitatea Focșani. Mergi undeva la țară, de preferat la Răstoaca, pentru că e mai aproape de Focșani și întrebi câțiva pensionari dacă sărbătoresc Ziua Europei. Cei mai mulți îți vor spune că habar n-au de o asemenea sărbătoare și că, oricum, ei nu sărbătoresc pentru că merg la muncă.
Cum șeful ți-a dat sarcină să faci un material despre cum se serbează Ziua Europei la sate, nu poți să te întorci cu mâna-n cur. Așa că o aduci din condei și dai un titlu fără nici o legătură cu realitatea (o încercare de calambur): „EUROPENI LA SAT – La sat vrâncenii aproape că au uitat de această sărbătoare“.
După ce ai găsit titlul, la pasul următor vorbești cu Tanti Mărioara, o pensionară pe care o găsești la sapă. La mișto spui că tanti știe că 9 mai este o zi mare, deosebită. Apoi bagi sincron (așa se cheamă nu?) cu bătrâna care se plânge că nu are timp de televizor și deci nu este la curent cu sărbătorile astea noi. Și dacă nimeni nu a informat-o în legătură cu sărbătoarea, ea neavând de unde să afle, pentru că nu se uită la TV, a ieșit la muncă.
Mai iei vreo doi pensionari, de data asta mai informați, de pe ulița principală, și-i întrebi cum sărbătoresc, chiar dacă ei nu prea știu ce. Cu puțin ajutor din partea ta, unul îți declară că sărbătorește prin casă sau cu vecinii - „ăla, ăla“. Al doilea recunoaște că iese la un șpriț, dar nu dimineață, pentru că trebuie să meargă la muncă, ci mai pe seară.
Cu al patrulea dai lovitura. Nea Niță este la curent cu treburile europene și are, chiar, un punct de vedere închegat: „mai bine cum ar fi să fie, să fie …“. Pentru rating pui operatorul să filmeze și sapa din portbagajul bicicletei lui Nea Niță. Poate bărbatul merge s-o dezgroape pe Elodia și dai lovitura.
Faci un final apoteotic, cu văcarul satului. Îl întrebi dacă este mai bine acum, în Europa, decât înainte. Răspunsul este profund și imposibil de comentat. Omul își merită toți banii. Nu-l ratați pentru că nici nu știți ce pierdeți.
Închei filmarea la Răstoaca și revii la redacție, la Focșani, cu sentimentul lucrului, mai mult sau mai puțin, bine făcut. Bagi reportajul la montaj și privești ceea ce iese.
Dacă ești un reporter deștept, te crucești și îți pui următoarea întrebare: „Nu cumva era mai bine să fac o știre în care să spun că, deși am intrat în UE de vreo trei ani, oamenii de la sate nu știu că 9 mai este Ziua Europei?“
Dacă nu, nu-ți pui nici o întrebare. Dai drumul la material pe post și aștepți să râdă cârcotașii de tine la următoarea cronică.
Până atunci urmărești știrile la Antena 3.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu