luni, 4 mai 2009

Garanțiile lui Băsescu pentru mass-media: „Vă îngrop bine!“

În 2004, la o oră după ce a câștigat alegerile, președintele Traian Băsescu se angaja să garanteze libertatea de exprimare a presei și independența ziariștilor: „Vă garantez însă că presa va redeveni liberă!“

După aproape cinci ani, la începutul lui mai 2009, în plină criză financiară, Freedom House poziționează România pe locul 92 în categoria țărilor care au presă parțial liberă, alături de state din America Latină. Potrivit studiului Freedom House , la cinci ani de la discursul lui Traian Băsescu, presa românească nu și-a câștigat libertatea ci și-a pierdut independența și influența. Dimpotrivă, apreciază realizatorii studiului avem o presă deprofesionalizată, semidoctă, superficială, viscerală, ușor de manipulat și de corupt.

Pentru Băsescu ziariștii au devenit „găozari“, „tonomate pe euro“, „urcă pe masă și îți arat cum se face“, „păsărică“, „țigancă împuțită“ și mai nou, după dezvăluirile despre afacerile imobiliare ale familiei sale, „caraghiosule“. Tot în acest context, proprietarii trusturilor de presă au devenit moguli aserviți unor grupuri de interese oculte.

Singurii profesioniști, în opinia președintelui, sunt ziariștii care fac parte din corul lăudătorilor săi sau cei care îl invită la emisiuni aranjate, în studiouri amenajate în camere de hotel.

Dacă Adrian Năstase încerca să-și asigure bunăvoința ziariștilor, în perioada în care era premier, mituindu-i cu publicitate de stat, Traian Băsescu încearcă să-i pună cu botul pe labe asmuțind, asupra lor, DNA-ul, Poliția și, nu în ultimul rând, populația. Ori de câte ori are ocazia, în fața cetățenilor, Băsescu acuză mass-media de toate relele cu care se confruntă această țară. Preluând ideea de la Adrian Năstase, Băsescu vrea să scape de jurnaliști care-și bagă nasul în tot și în toate, motiv pentru care aplică presei lovitură după lovitură, slăbind-o și decredibilizând-o.

Noile coduri ale justiție care prevăd măsuri de restrângere a libertății de exprimare, pe care președintele nostru le dorește adoptate urgent, reprezintă doar un episod din războiul pe care Traian Băsescu îl duce împotriva instituțiilor media românești.

Un comentariu:

  1. as zice, mai degraba, ca se decredibilizeaza pe el insusi de fiecare data cand o ataca.. dar da, ai dreptate in ceea ce scrii.

    RăspundețiȘtergere