miercuri, 15 aprilie 2009

Trășculescu a ratat negocierile cu Oprișan

Plângăcioșii lui Alin Trășculescu se vor duce la București, ca să pârască PSD și, în special pe Marian Oprișan pentru că nu vrea să se joace cu ei de-a protocolul. Băieții aceștia nu își dau seama cât de penibili devin, plângându-se, zilnic, ziariștilor, că nu sunt băgați în seamă și că Oprișan ascunde jucăriile de ei.
Ceea ce ei nu par să înțeleagă este că o negociere nu este doar o simplă discuție în care unul oferă și celălalt primește fără să dea nimic la schimb. Dimpotrivă negocierea presupune un compromis în care ambele părți oferă și primesc ceva la schimb. Asta în teorie.

În realitate, PSD și Marian Oprișan dețin, în Vrancea, toate atuurile și drept urmare dictează termenii oricărei negocieri. PD-L Vrancea nu are decât un singur lucru de oferit care l-ar tenta pe Oprișan - un post de viceprimar la Focșani.
Logic, orice discuție și negociere între PSD și PD-L ar trebui să pornească de aici, însă cum Trășculescu & echipa nu vor să renunțe la înțelegerea cu liberalii, discuțiile s-au cam blocat.
Vorba aia, nu se poate și cu p*a în c*r și cu sufletul în rai.
Cum din această dilemă nu poate scăpa, Alin Trășculescu a tot furnizat ziariștilor informații despre blocajul negocierilor, sperând că, astfel, va pune presiune asupra lui Oprișan iar acesta va ceda și-l va chema la împărțeala cașcavalului. Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu manevra din târg și totul s-a întors, împotriva-i. Marian Oprișan nu doar că nu a cedat, ci dimpotrivă, a amânat și mai mult discuțiile.

Iar acum presiunea este pe capul lui Alin care are o problemă cu colegii cărora le-a promis tot felul de șefii în schimbul susținerii în partid și în campania electorală. Pe măsură ce timpul se scurge, crește și nemulțumirea celor care așteaptă să-și onoreze promisiunile. Or, el nici măcar nu poate să treacă de ușa antecamerei, darămite s-o mai roage pe secretară să-i permită să intre în birou și să negocieze cu Oprișan.
Consecințele se vor vedea în viitoarele campanii electorale când pedeleii care nu și-au primit tainul vor munci cu mai puțină tragere de inimă. Fără directorii de instituții publice, lui Trășculescu îi va fi mult mai greu să-și facă norma de voturi. Se știe că, într-o campanie electorală, șefii de instituții joacă un rol cheie, având resurse umane și materiale și cât și influență, pe care le pun la dispoziția partidului care i-a sprijinit.

De partea cealaltă, Marian Oprișan nu se confruntă cu asemenea probleme, astfel că își permite să aștepte oricât este nevoie ca să primească ceea ce vrea. Prin intermediul prefectului, PSD controlează toate instituțiile publice iar actuala situație cu interimari și directori speriați că-și vor pierde posturile îi convine de minune. Toți vor lucra pentru PSD, de frică să nu-și piardă posturile sau sperând că își vor mai prelungi directoratul și, implicit, beneficiile, încă un timp.


Și nu în ultimul rând trebuie să avem în vedere și echipa cu care Alin Trășculescu se prezintă la negocieri. Cu excepția, poate, a profesorului Dan Popoiu, toți sunt oameni pe care Oprișan nu i-ar lăsa nici măcar să-i țină paltonul.
Este greu de crezut că echipa Nicu Tănase, Vicențiu Micheci, Emilian Diaconu va fi luată în serios de șeful PSD Vrancea. Dimpotrivă. Negocierile, dacă vor fi, atunci se vor desfășura sub forma unui dictat impus de PSD și însușit fără comentarii de democrat-liberali.
Normal ar fi fost ca Alin Trășculescu să meargă la negocieri cu oameni experimentați, dacă nu în negocieri politice măcar în negocieri de afaceri, precum Șerban Mustea, Sorina Plăcintă sau Maricel Soare, care știu cum să-l abordeze pe Marian Oprișan și cum să-i țină piept.

În concluzie, nu trebuie să mire pe nimeni dacă, pe fondul neînțelegerilor dintre PSD și PD-L, Marian Oprișan va discuta direct cu Emil Boc sau Vasile Blaga sărindu-l pe Alin Trășculescu. Acesta va primi în plic, din Capitală, toate numirile, inclusiv pentru posturile de viceprimari la Focșani. Cei de la București, vor ceda foarte ușor un post de viceprimar, mai ales că, în schimb ar putea primi un loc de vicepreședinte la Consiliul Județean.

Pentru conducerea centrală a PD-L, scaunul de vicepreședinte la Consiliul Județean Vrancea și o relație bună cu Marian Oprișan sunt mult mai importante decât controlul asupra Consiliului Local Focșani, în alianță cu PNL.

2 comentarii:

  1. nu pot decat sa fiu de acord cu ce spuneti !

    neavand un adversar, Oprisan, isi permite sa se distreze cu "buturuga mica" ! ba, chiar am, impresia, ca-l persifleaza, se joaca cu el ! bun/rau, "carul mare" e votat de 55 %din locuitorii judetului...

    in plus, pe viitor, Oprisan va fi unul care va hotari soarta lui Geoana, dupa ce NU va intra in turul 2. Alin, abia poate sa ia o decizie in filiala Vn a PdminusL, iara la nivel national, ce cuvant are de zis ?

    imi pare rau de cei care si-au pus sperante in Alin, si chiar si de el. din pacate, a facut prea repede trecerea de la meciurile de fotbal de la Polivalenta (unde chiar se pricepea) la politica, SARIND ETAPE !
    e cm grava eroare ce-o poate face un tanar in politica.

    iar mentinerea asa-zisei "Aliante pt Focsani" e din considerente de strategie electorala, dorindu-se mentinerea unei legaturi din partea PDminusL cu electoratul de dreapta, educat, de la oras, votant constant PNL. Care, ce-i drept, in ultima vreme a fost sedus de catre scalambaielile publice si giamparalele actualului locatar de la cotroceni.

    De asta s-a dorit spargerea PNL prin dizidenta Stoica-RoboStolo, pt a atrage un electorat PNL catre fostul PD (un partid serios creat de Roman, distrus de Basexu).
    La fel, Baselinnio, incearca sa faca si cu PSD, mai ales cu grupul de la Cluj, sa sparga PSD, pt a crea un mega-partid prezidential...altul decat actualul PDminusL !

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu inteleg de ce mai raman liberalii in Alianta pentru Focsani. Oricum, daca si-a pus in gand, Oprisan va avea un viceprimar, poate chiar pe amandoi.

    RăspundețiȘtergere