vineri, 3 aprilie 2009

O poveste cu Gigi Becali pe fundal

Gigi Becali este legat de județul Vrancea nu doar prin casele de la Vulturu, construite după inundațiile din 2005, ci și printr-o poveste mai veche, de prin 2001, pe care unii și-o mai amintesc. Pe vremea aceea, Becali nu devenise nici Latifundiarul din Pipera și nici președintele PNG ci doar patron la Steaua. El a încercat, prin intermediul finului său, Viorel Tudorache, să ia cu japca fostul IAS Cotești - Rovinco.
Dar să povestim…
Cu vreo câteva luni înainte de alegerile din 2000, un grup de băieți deștepți, în frunte cu ex-deputatul țărănist Dan Nichita (soțul Silviei Vrânceanu) și directorul Liviu Gheorghe și-au pus în gând să pună mâna pe Rovinco Cotești. Și cum la modă erau privatizările, respectivii au pus-o de-o combinație cu acordul lui Ioan Mureșan, ministru al agriculturii, ulterior actor în filmul Caltaboșul, regizat de DNA. Mureșan a acceptat privatizarea, doar că, intenționat sau nu, a omis să le șteargă datoriile de câteva zeci de miliarde de lei.
Noua guvernare, de după 2000, a început să colecteze debitele restante de la fostele firme de stat, majoritatea privatizate de țărăniști. Cine nu avea bani și, de regulă, acest lucru era valabil în majoritatea cazurilor, era scos la vânzare. Așa s-a întâmplat și în cazul nostru.
Casa Județeană de Pensii a somat pe Rovinco să plătească debitele, amenințând că, în caz contrar va trece la vânzarea activelor, respectiv crame, utilaje, sedii etc.
În pericol să rămână cu buza umflată, privatizatorii IAS Cotești au căutat un investitor dispus să le dea niște bani și să rezolve problema. Au ajuns la Gigi Becali care și-a desemnat finul, pe Viorel Tudorache, să se ocupe de afacere. În momentul acela, Tudorache avea o firmă de bodyguarzi care asigura paza clubului din Ghencea.
Boon…
Afacerea s-a parafat printr-un contract de vânzare-cumpărare care prevedea ca plata acțiunilor să se facă în câteva tranșe. Imediat după parafare, finul lui Becali a descins la Cotești, cu o gașcă de matahale și s-au instalat în birourile fostului IAS. Au pus mâna pe unitate și pe acte după care, refuzând să plătească ratele, au trecut la concedierea oamenilor loiali foștilor patroni.
Dan Nichita &.Co au cerut anularea vânzării în instanță. Însă oamenii lui Becali nu stăteau cu mâinile în sân, demarând demersurile de transfer a activelor din proprietatea Rovinco către alte societăți, astfel încât să nu mai poată fi recuperate. Cum în justiție lucrurile se prelungeau iar timpul se scurgea în favoarea lui Becali, vrâncenii au apelat la o trupă de bătăuși cu ajutorul cărora și-au reintrat în drepturi.
Bătăușii au fost îmbarcați într-un autobuz și au descins într-o noapte, luându-i prin surprindere pe paznicii lui Becali. Bătălia a durat câteva ore și s-a soldat cu înfrângerea rușinoasă a oamenilor patronului Stelei. Ei au scăpat cu fuga peste câmpuri și nu au mai fost văzuți niciodată în Cotești. Actul de vânzare-cumpărare a fost anulat iar Rovinco a fost împărțit între câțiva oameni de afaceri locali.
Mi-am adus aminte de poveste, pentru prima oară, la începutul campaniei electorale pentru parlamentare, când Viorel Tudorache, candidat PNG, a fost implicat într-o bătaie cu liberalii lui Ludovic Orban . Mi-a revenit în minte acum, după arestarea lui Gigi Becali și v-am povestit-o așa cum mi-am adus-o aminte.

Cine este interesat de mai multe amănunte poate consulta arhivele ziarelor din perioada respectivă care a relatat pe larg tot scandalul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu