miercuri, 15 aprilie 2009

Impozitul forfetar omoară IMM-urile și încurajează evaziunea legală la marile firme

Deși ar trebui să apere interesele microîntreprinderilor, având în vedere că își câștigă pâinea de la Ministerul IMM-urilor, pedelista Marian Pârcălăbescu ne asigură că un impozit forfetar de 500 de euro nu va îngropa firmele mici. De dragul lui Pogea, fosta candidată la Parlament își contrazice șeful, ministrul Constantin Niță , potrivit căruia, impozitul forfetar nu este oportun în perioade de criză.

La prima vedere, doamna are dreptate, dar dacă adăugăm și celelalte taxe, chirii, cheltuielile cu furnizorii, salariile etc. cu siguranță că un IMM se va duce în mormânt, mai ales în perioadă de criză. Acesta este și motivul pentru care celelalte state europene , care aplicau acest tip de impozit, au renunțat la el, acum, în perioadă de criză.

Pe de altă parte, prinși de grija celor care vor falimenta, nereușind să plătească, am trecut cu vederea o altă gafă, ca să nu-i spunem golănie, comisă, în aceiași Ordonanță de inginerul Pogea. Dacă cei mici sunt băgați în groapă, în schimb cei mari pot face evaziune în mod legal. Cei care înregistrează cifre de afaceri de peste 30 de milioane de euro, sunt obligați să plătească impozit pe profit de doar 10.000 de euro.

Degeaba se jură Pogea că marii coloși vor plăti, ca și până acum, sute de mii de euro,că nici măcar el nu crede. Păi care ar fi prostul să dea contribuie cu 100 de mii de euro la buget, când știe că poate scăpa cu 10 mii?

Analiștii economici spun că aplicând această ordonanță, statul va câștiga de la toate IMM-urile, cărora le ia 500 de euro, mai puțin decât va pierde, impozitând cu 10.000 de euro, o singură firmă din Top 100. Nu am pus la socoteală ajutoarele sociale care vor trebui plătite salariaților proveniți din microîntreprinderile care, neputând să plătească, vor falimenta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu