1.Nimeni nu îți cunoaște interesul mai bine decât ți-l cunoști tu;
2.Nu lasa mass-media să-ți facă agenda, folosește-te de ea pentru a-ți promova propriul interes;
3.Nu te certa cu nimeni definitv, adversarii de astăzi pot fi aliații de mâine;
4.Nu intra în polemică cu adversari mai slabi ca tine pentru că vor crește pe spatele tău;
5.Negociază orice, cu oricine, politica presupune rezolvarea divergențelor prin mediere iar nu prin folosirea forței;
6.Nu lăsa nimic la voia întâmplării, pentru că vei avea de suferit tocmai din cauza unor nimicuri;
7.Nu te îmbăta cu puterea, altfel vei pierde contactul cu realitatea;
8.Lumea reală corespunde foarte rar imaginii pe care ti-o prezintă apropiații. Nu te lăsa închis într-un turn de fildeș;
9.Analizează, planifică, anticipează și adaptează-te permanent. Ceea ce era valabil ieri s-ar putea să nu mai conteze astăzi;
10.Învață din istorie și din experiența celor mai în vârstă, de multe ori situațiile se repetă.
foarte corecte majoritatea aspectelor mentionate mai sus de dvs !
RăspundețiȘtergeredin punctul meu de vedere, politicienii trebuie sa aibe serioase abilitati de diplomatie si negociere. m-as opri, doar la aceste aspecte desi sunt si alte calitati ce ar trebui sa le aibe un abil politician.
un astfel de actor politic abil este Viorel Hrebenciuc, considerat de unii (pe nedrept) un "combinator" (ori guzgan rozaliu, de catre actualul locatar de la cotroceni).
ca ne este sau nu simpatic, asta e o alta chestiune, fiecare putand judeca subiectiv sau obiectiv.
putem vorbi si de echivalenti ai lui Hrebenciuc, in celelalte partide, precum D.R. Rusanu (PNL). La UDMR, is prea multi lideri, neputand fi doar unul, care negociaza : P.E.Kovacs, G Frunda sau M.Bella.
cazul PDminusL, as zice ca e mai delicat, fiind un tip de "partid-lider" (similar PRM, PNG) ce nu a permis consacrarea interna a unui astfel de tip de politican, descris mai sus.
Vasile Blaga se apropie (putin) de modelul "Hrebenciuc" al "politicanului negociator" parand mai degraba a fi un politician maleabil, vazut bine de ceilalti adversari politici, un bun organizator si, cam atat.
Bogdan Olteanu, la PNL, intre 2004-2008, a preluat din rolul detinut pana de curand de D.R.Rusanu fiind, cm apropiat, de modelul "Hrebenciuc" !
Avantajul PNL este si ca nu sufera din schimbarile interne ale conducerii partidului, fiind un tip de "partid ideologie" si, venirea unui alt lider (Presedinte de partid), n-ar trebui sa-i afecteze. Ca atare, oricand, pot aparea unii care, sa negocieze cu alte partide (cazul Ludovic Orban, de azi) fara ca Presedintele din acel moment (Antonescu, sa zicem) sa-i poate impune o anumita conduita.
Cazul PSD ("partid structura") permite, destul de usor, existenta unuia precum Hrebenciuc, fara ca Presedintele din acel moment (Geoana, sa zicem :D) sa poata impune o anumta conduita. Hrebenciuc a fost, in trecut, este si va fi, mult timp, principalul negociator al PSD, pe buna dreptate.
Pana in 2004, PSD era oarecum si un tip de "partid personalitate" (in jurul liderului Iliescu) ramanand azi "doar" un "partid-structura".
PDminusL ("partid-lider") incearca (in ultimii ani, sub conducerea lui Basescu) sa fie, aidoma PSD si-un "partid-structura" (desi Basexu infiera in campania din 2004 "partidul-stat PSD") !!!
Nu cred ca reuseste iar principalele mesaje (justitiare, majoritatea) din campania din 2004 se intorc impotriva lor.
Am incercat sa dezvolt, mai mult, a 5-a regula din Decalogul dvs, mi s-a parut mai semnificativa !
Cele bune !
Aceste reguli nu au fost inventate de mine. eu doar le-am extras din diverse momente ale vietii politice si le-am strans intr-un decalog. Aceste reguli ar trebui sa fie cunoscute si aplicate, daca nu in totalitate, macar partial, de orice consultant sau politician.
RăspundețiȘtergereNu am dezvoltat prea mult subiectul, pentru ca acest lucru trebuie sa-l faca cititorii decalogului, in special cei carora le este adresat.
Dar, daca intereseaza pe cineva, pot da cate un exemplu din viata reala pentru fiecare dintre cele zece reguli sintetizate de mai sus.