Imediat după preluarea puterii, în 1945, comuniștii au introdus cotele agricole pentru a distruge țăranii gospodarii de la sate, așa zișii chiaburi. Fiecare țăran avea obligația să plătească statului o anumită cantitate de cereale, indiferent dacă obținea sau nu producție.
Cotele impuse de comuniști erau mult peste capacitățile de producție astfel că, de cele mai multe ori, oamenilor nu doar că nu le mai rămânea nimic, dar trebuiau să cumpere diferența de la piață, ca să se achite de obligațiile la stat. Țăranii care nu reușeau să dea cotele își pierdeau bunurile, scoase la mezat de comuniști, erau aruncați în pușcării, schingiuiți și omorâți. Așa, în câțiva ani, ciuma roșie a reușit să „curețe“ satele și să umple închisorile de țărani gospodari.
Acum, după 50 de ani de la acele neorociri, Emil Boc și Gheorghe Pogea reinventează cotele, de această dată, pentru micii întreprinzători. Firmele al căror impozit pe profit este mai mic de 0,5% din venituri vor plăti un impozit pe profit minim de 6.500 de lei anual . Cu alte cuvinte, orice patron care nu obține un profit brut de cel puțin 10.000 de euro, va fi obligat să aducă bani de acasă.
Măsura, va lovi greu în IMM-uri care și așa fac față cu greu crizei, însă acest lucru nu interesează pe guvernanți. Pogea va distruge acele afaceri mici, magazine de cartier sau sătești, mici ateliere meșteșugărești etc. care asigură supraviețuirea a câtorva sute de mii de familii. Nereușind să plătească, patronii își vor închide afacerile și vor veni cu mâna întinsă la stat, la ajutoare sociale și de șomaj.
În concluzie, impozitul forfetar nu doar că nu va aduce mai mulți bani ci, dimpotrivă va scoate bani de la buget, pentru plata ajutoarelor sociale. Acesta a și fost motivul pentru care alte state, mult mai bogate, au renunțat la ea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu