luni, 13 aprilie 2009

Pogea a dat verdictul: IMM-urile fură statul!

Sâmbătă, Guvernul a aprobat Ordonanța lui Pogea de introducere a impozitului forfetar – moartea IMM-urilor, cum spuneam mai deunăzi. Dincolo de faptul că numeroși întreprinzători vor prefera să închidă porțile și să meargă cu mâna întinsă la stat, după ajutoare sociale, mi se pare halucinantă motivarea lui Pogea. Declarația sa, din conferința de presă de sâmbătă, insultă o întreagă clasă socială, a micilor întreprinzători:

"(…)Ca atare, dorim sa eliminam sustragerile de la declararea unor venituri, iar acest lucru l-am facut pe baza unei analize foarte serioase, in ani de boom economic. Discutam de anii 2007-2008, cand, din 617.000 de firme, 242.000 declara ca inregistreaza pierderi. As vrea sa va spun un lucru interesant, pentru ca s-au starnit foarte multe controverse pe tema acestui impozit. Peste 80% din aceste firme care au declarat pierderi sunt microintreprinderi. Circa 102.000, deci peste 48%, inregistreaza o cifra medie de afaceri de 8.000 de lei, adica 2.500 de euro pe an. Sa inteleg ca cifra de afaceri medie este de 200 de euro pe luna? Nu reprezinta nici macar salariul minim pe economie(…)", a explicat Pogea.

În mintea inginerului finanțist, cei 100 de mii de întreprinzători care înregistrează cifre de afaceri de 2.500 euro pe an sunt infractori care nu au drept scop în viață decât să înșele fiscul. Nu acceptă nici un moment ideea că o parte dintre aceste firme chiar nu funcționează. Nu acceptă ideea că unii pot fi proști manageri și că nu se descurcă în afaceri. Pentru Pogea nu există prezumția de nevinovăție, toți sunt hoți. Având în vedere că a fost director la firmele lui Videanu, probabil că aplică principiul potrivit căruia „toți furați pentru că și eu am făcut la fel și știu cum se face“.

Un ministru de finanțe care ar fi crezut că anumite societăți comerciale încalcă legea și eludează fiscul, ar fi apelat la instituțiile de control și le-ar fi cerut să instaureze legalitatea. Pogea, procedează preferă să nenorocească o întreagă categorie socială, a micilor întreprinzători ca să nu-i scape câțiva evazioniști.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu