luni, 27 aprilie 2009

Dilema lui Obama

Barack Obama, actualul președinte al Statelor Unite, spunea într-un interviu că una din întrebările pe care și le-a pus, în momentul în care s-a decis să candideze la Casa Albă, a fost dacă trebuie să câștige. Dilema lui Obama nu era dacă va câștiga mandatul ci dacă va reuși să facă față cerințelor pe care le implică funcția de președinte. Dacă va fi în stare să guverneze și mai ales cum o va face.

În trecut am pus o întrebare asemănătoare mai multor politicieni, candidați la diverse funcții locale. Când își anunțau intenția, în aplauzele susținătorilor, de a-i lua locul lui Marian Oprișan sau lui Decebal Bacinschi, îi întrebam ce vor face de a doua zi, în cazul în care vor reuși. Era ca și cum i-aș fi lovit cu un ciocan în moalele capului.

Entuziasmul le scădea brusc și privindu-mă cu suspiciunesau chiar cu ură pentru că le stricam momentul, îmi răspundeau, invariabil: „Las’ că vedem noi după aia. Întâi îi dăm jos și apoi vedem ce facem.“ Apoi, de regulă, dându-și seama că un asemenea răspuns le-ar putea dăuna, încercau s-o dregă, recitând câteva fraze din programul electoral.

Ar trebui ca fiecare dintre noi să punem această întrebare fiecărui candidat care ne iese înainte cu o brichetă, o umbrelă sau o șapcă încercând să ne cumpere votul. Așa, peste patru sau peste opt ani, poate unii dintre ei se vor întreba, la fel ca Obama, dacă trebuie într-adevăr să câștige.

Iar acela va fi momentul zero. Începutul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu