joi, 9 aprilie 2009

Pamflet cu Trășculescu, bani și ochelari de cal

Ocupat cu linsul clanței la sediul PSD, după ce a promovat de la statutul de buturugă mică cu deștu’ sculat, la cel de ușier la poarta lui Oprișan, Alin Trășculescu și-a făcut timp să ne dea o lecție pe relația politică – finanțatori – bani . Cel alintat de unii Tralala face eforturi să ne convingă de faptul că o asemenea relație nu există și că este doar obsesia unor ziariști afectați de criza financiară.
Și mai mult, precum un guru al politicii, vrea să ne scoată la lumină, ca să nu mai orbecăim ca proștii ignoranți. Nu de alta, dar asemenea teorii, îi afectează imaginea de tânără speranță politică a PD-L, scăzându-i cota în favoarea mai hârșitului, proaspăt demisionar, Mustea Sr.
Aș fi trecut cu vederea expozeul fostei buturugi, dacă nu ar fi amintit de „succesurile“ de la alegerile locale.

În primul rând…

Încă de pe vremea lui Platon și Aristotel nimeni nu mai crede în vrăjeala potrivit căreia politica este o artă practicată de filosofi sau de oameni cu un înalt spirit civic. Toată lumea știe că politica se face pe bani, fie că dai, fie că iei.
Domnu’ Trășculescu, sintagma „pâine și circ“ nu a fost inventată de Traian Băsescu, când bea șampanie cu sticla în Piața Univesității, așa cum se spune în PD-L. Datează de pe vremea când Iulius Caesar, un băiat mult mai deștept decât Felix Tătaru, își cheltuia averea ca să câștige simpatia romanilor și să devină tătucul Romei (imperiul, nu echipa de fotbal).

În al doilea rând…

Păi mă tăticu’, te-a luat capul? Tu chiar crezi că ai ajuns în turul doi cu Bacinschi, doar mulțumită calităților tale de păpușă masculină?
Vrei să spui că afișele, pliantele, șepcile, tricourile, bannerele, mash-urile și celelalte materiale promoționale le-ai primit de la Moș Crăciun?
Combustibilul pentru mașinile care îți plimbau poza prin oraș a fost cadou de la șeicii din Kuweit, cumva?
Interlopii care te așteptau zilnic, la ora 9.00 dimineața, la Restaurantul Nostalgic (vis-à-vis de sediul de pe Brăilei) și care făceau diverse treburi, mai mult sau mai puțin legale, pentru tine, te ajutau pentru că erau atrași de farmecu-ți irezistibil?
Puștanii de liceu cu care ai împânzit orașul și care veneau zilnic la sediul din Brăilei, erau vecinii tăi de la bloc care te susțineau pentru că jucați miuța împreună?
Nu cumva toate acestea și multe altele care îmi scapă acum, au costat mii și mii, zeci de mii de euro? Eu cred că da.

Păi tăticu’ fără banii aceștia, plătiți de finanțatorii a căror existență o negi, puteai să ieși la interval și cu echipele reunite de la Real Madrid, AC Milan și Manchaster, că tot nu făceai nimic.
Dacă nu mă crezi, îți propun un experiment:

La viitoarele alegeri, ia-ți echipa construită de tine, în care mustește „tinerețea, succesul profesional, notorietatea și mai ales loialitatea față de niște valori“, ieși cu ea în centru și țineți discursuri libere. Vezi câți oameni strângi în jurul tău și mai ales câți dintre aceștia te vor vota. După aia mai vorbim despre politică, bani și, eventual, despre ochelarii de cal.

În al treilea rând…

Nu te mai lăuda cu cele trei mandate de parlamentar obținute de PD-L în Vrancea pentru că doar unul (și ăla nu a fost al tău) a fost câștigat pe bune. Celelalte două v-au fost repartizate după algoritmul stabilit de lege.

În al patrulea rând…

Strategia lui Felix Tătaru de la locale, pe care o ridici în slăvi, nu a fost construită pentru tine. A fost doar o adaptare a strategiei cu care a pierdut alegerile, la București, Vasile Blaga. Dar despre asta și despre cum ai pierdut alegerile la Primăria Focșani, cu altă ocazie.

În rest, să auzim numai de bine.

4 comentarii:

  1. "aprob pozitiv", argumentele :D

    singura chestie buna, ce trebuie recunoscuta si poate tine de strategie, a fost ca, PDminusL, aflandu-se pe val, a pus un tanar, ce putea maximiza scorul partidului. doar ca, nu cel mai nimerit.
    pai cum sa fie el "buturuga" cand a fost promovat de catre "carul mare" ?

    PNL a gresit in vara lui 2004 cand, la locale, pe fondul unei firesti erodari a PSD la guvernare, a mers cu un candidat "consumat" si nu cu unul tanar, european etc, PD-ul de atunci (azi PDminusL) prin Gabriel Corneanu, a scos peste scorul PD de la CJ si CL.

    pana la urma, Bacinski e chiar simpatic si era firesc sa castige. ar fi "political correct" sa se retraga in 2012, totusi.
    nu pot sa cred ca PSD nu are un candidat ok pt Focsani, la primarie, altul decat Bacinski.

    stiu ca par subiectiv dar, Postelnicu, mi se pare de departe cm bun viitor primar. si, dau in scris, ca l-as vota, chiar daca va candida pt PSD, PDL sau independent. omu' stie administratie, a facut treaba buna alaturi de Oprisan, l-a parasit (in mod firesc), nu vad dc n-ar fi bun ca si Primar !

    cele bune !

    RăspundețiȘtergere
  2. @PATRICKdan
    1 Chestia cu tinerii este cu dus intors. Mustea a spus un lucru foarte tare in scrisoarea de demisie de acum cateva zile, citez din memorie - "singurul lucru pe care il stim despre tinerii pe care ii promovam in politica este ca sunt... tineri". La locale, Trasculescu nu a ridicat scorul PD-L. El a luat aceleasi voturi pe care le-a luat partidul ceea ce inseamna ca nu a fost votat decat de sustinatorii PD-L. Trasculescu nu a avut sanse nici macar o secunda sa-i ia locul lui Bacinschi (voi explica ce si cum intr-un viitor apropiat).

    2 In 2004 nici PNL, nici PD si nici PUR nu au avut un candidat care sa se confrunte cu Bacinschi in turul II. PNL a mers pe o solutie de avarie, Neculai Latcan. Singurul om care ar fi avut sanse, era colonelul Gheorghe Iorga - Dumnezeu sa-l ierte- cu conditia sa fi candidat pentru PRM.

    3 Decebal Bacinschi a avut o imagine relativ buna in presa, de-a lungul celor doua mandate ale sale. El a inceput sa fie atacat doar de la inceputul lui 2008, in apropierea alegerilor. Poate se va retrage in 2012 sau poate nu. Cine stie?

    4 Romeo Postelnicu este un mit. A avut mai multe ocazii, de-a lungul timpului, sa demonstreze cat este de bun si, de fiecare data a ratat. Este slab si nu ar face fata unei confruntari adevarate. S-a vazut la alegerile din 2008 cand, cu toate ca era vazut in turul II, a iesit abia pelocul trei.
    Inainte de alegeri, intr-o discutie, i-am spus lui Nini Sapunaru ca face o mare greseala iesind cu Postelnicu la Primarie si ca nu va reusi sa mearga pana la capat. S-a dovedit ca aveam dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu sunt fan Trasculescu, dar sunt simpatizant PDL si de aceea vreau sa-ti dau o replica in cunostinta de cauza, cred eu (dat fiind faptul ca am fost implicat voluntar in campania pentru Primarie). Ca politica inseamna bani, de acord. Asta daca ai cuantifica in bani si munca voluntara si spatiul de afisaj pus la dispozitie gratuit sau benzina. Pe de alta parte, parca nici tu, nici patrick nu dadeati anul trecut nici o sansa campaniei PDL. Dl Mustea, suparat pe Vraciu si pe PDL nu si-a aratat sustinerea (nici public nici altfel) pana nu a fost sigur ca Trasculescu a intrat in turul 2. Nici el, cum de altfel nici voi, nu avea incredere in sansele candidatului PDL . Poate daca ar fi ajutat financiar campania inca de la inceputul ei, Bacinschi nu mai era acum primar.
    Stiti foarte bine cat de murdar a jucat PNL in cursa pentru primarie, inclusiv cu intoxicari de presa si sondaje trucate. Cel putin dl. Postelnicu a spalat in turul 2 rusinea staff-ului de campanie.
    Pe de alta parte, o avea Alin Trasculescu multe pacate, dar macar tine inca o echipa unita. Cu Mustea nu a plecat si nu va pleca nimeni, din simplul motiv ca pentru el oamenii nu au valoare, pot fi cumparati la kg. Nu poate organic sa sudeze langa el o echipa, pentru ca nu da doi bani pe cei din jur.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Carusel
    Hai sa incercam sa nu ne prostim unii pe altii ca nu-i frumos...

    Eu nu neg ca vreo doi - trei baieti, probabil rudele si cei care asteptau vreun post de la Trasculescu, daca ar fi ajuns primar, au lucrat voluntar in campania PD-L, au pus la dispozitie cateva ferestre pentru afisaj, au platit din banii lor un plin de benzina.

    Dar eu nu ma refer la astia...

    Eu vorbeam de celelalte lucruri pe care le omiti si care costa foarte mult: materialele promotionale, spatiile publicitare inchiriate de primarie unor firme care trebuie sa-si scoata cheltuielile si care, nu cred, ca vi le-au oferit gratuit, interlopii care habar nu au, nici acum, cine este Trasculescu (intamplator cunosc pe unul dintre ei si l-am intrebat pentru cine a lucrat), dar care, asa cum spuneam, faceau niste treburi pentru el, elevii de liceu care erau platiti cu ziua ca sa imparta fluturasi si pliante prin tot orasul etc.

    Ca voi ati platit la negru sau ati avut alt tip de compensari si, drept urmare, nu exista chitante si facturi, asta este o alta chestie. Dar nu imi jigni inteligenta spunandu-mi ca nu le-ati platit.

    2 Nu am afirmat niciodata ca PD-L nu ar fi avut sanse la alegeri. Dimpotriva am considerat ca PD-L a avut o campanie foarte vizibila - poate cea mai vizibila- si de aici numarul mare de voturi. A mai contribuit si imaginea de partid prezidential.

    Am spus ca Trasculescu nu a avut nici macar o secunda sansa sa-i ia locul lui Bacinschi, dar asta este cu totul altceva.

    RăspundețiȘtergere