marți, 7 aprilie 2009

Prezidențiale 2009: Băsescu vs. Becali ?

Este foarte greu să mă convingă cineva că arestarea lui Gigi Becali este întâmplătoare și nu are nici o legătură cu scandalurile legate de familia președintelui Băsescu. Este mult prea evident ca să fie doar o simplă coincidență. Provoci o diversiune ca să abați atenția publicului de la adevăratele probleme, o manevră clasică, descrisă în toate manualele de manipulare. În urmă cu mai mulți ani am văzut și un film (îmi scapă numele) cu Dustin Hoffman, pe această temă: specialiștii în manipulare inventează un război în Balcani pentru ca opinia publică americană să „nu vadă“ un scandal sexual în care era implicat președintele.

Și cum toată lumea, în aceste zile, face scenarii pe tema arestării lui Becali și a consecințelor acesteia, aș vrea să vă prezint și eu unul, care mi se pare interesant.

În 2000, Ion Iliescu a devenit președinte după ce, toată lumea, începând cu cei mai mari adversari ai săi, l-a susținut, de teamă ca România să nu încapă pe mâna lui Vadim Tudor. Era posibil ca Iliescu să piardă alegerile dacă ar fi intrat în turul II cu Stolojan sau Isărescu. Vadim Tudor a fost propulsat, în 2000, de scandalul sexual Rona Hartner, când l-a acuzat pe Emil Constantinescu de relații amoroase cu celebra actriță.

Aflat în scădere evidentă de popularitate, Traian Băsescu are nevoie, la rându-i, de un Vadim Tudor iar rolul acestuia poate fi jucat, foarte bine, de Gigi Becali. Un asemenea scenariu mi se pare plauzibil chiar dacă unii îl cred desprins din filme. De când ne-a păcălit plângând pe umărul lui Stolojan, îl văd pe Traian Băsescu în stare de orice, pentru a-și păstra locul.

Să presupunem că arestarea lui Becali a avut loc în urma unei înțelegeri între el și Traian Băsescu. După 29 de zile în pușcărie, în condițiile în care presa va vorbi zilnic despre nedreptatea care i se face, cota de popularitate a latifundiarului din Pipera va crește enorm.
Pe acest val de simpatie, profitând de startul greoi și întârziat al celorlalți candidați, Mircea Geoană și Crin Antonescu, lui Becali nu i-ar fi imposibil să intre în turul II cu Traian Băsescu. Iar atunci, cu siguranță, se va repeta povestea din 2000.

Un comentariu:

  1. 'Wag the Dog' . Daca nu poate fi facut cainele sa dea din coada, atunci sa dea coada din caine...
    Ma gandesc ca filmul asta nu are sanse sa iasa pe vreun post romanesc.

    RăspundețiȘtergere