vineri, 31 iulie 2009

Ridzi a încercat să-și acopere ilegalitățile cu ajutorul ANRMAP (I)




ANRMAP – Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice








În scandalul Ridzi, a existat o instituție care a jucat un rol extrem de important. Este vorba de ANRMAP. Aflată în subordinea Guvernului și coordonată de Primul Ministru, ANRMAP are, printre altele, rolul de a monitoriza, analiza, evalua și supraveghea modul de atribuire a contractelor de achiziție publică. Din ianuarie 2009, este condusă de avocata Cristina Trăilă, membră PD-L.

Autoritatea a controlat și a dat aviz de legalitate procedurilor de achiziție publică prin care firmele Artisan Consulting și Compania de publicitate Mark au primit contractele pentru organizarea evenimentului de la 2 mai – Ziua Tineretului. Avizul a fost invocat în apărarea sa atât de Monica Iacob Ridzi_ cât și de liderii PD-L care au susținut-o public .

În fața comisiei parlamentare de anchetă, șefa ANRMAP, democrat-liberala Cristina Trăilă a confirmat că achizițiile publice în cazul 2 Mai – Ziua Tineretului au fost legale:

Domnul Cristian Alexandru Boureanu: Vă întreb încă o dată: deci nu există constatate nici un fel de probleme de legalitate legate de acest contract.
Doamna Cristina Trăilă: (…) Concluzia este cea pe care o puteţi citi în acest raport, respectiv că Ministerul Tineretului şi Sportului, cu privire la toate cele trei proceduri a respectat prevederile Ordonanţei nr. 34/2006 privind achiziţiile publice.“ (Stenograma şedinţei din ziua de 6 iulie 2009 pag. 104-105)

Domnul Bogdan Olteanu: Să ştiţi că eu am foarte multă răbdare să vă întreb până când, totuşi, îmi veţi răspunde. Eu v-am întrebat dacă din controlul dumneavoastră a rezultat că decizia de la nivelul Ministerului Tineretului şi Sportului este legală? Decizia pentru a alege această procedură.
Doamna Cristina Trăilă: Decizia aparţine autorităţii contractante şi ea se încadrează în limitele legale, evident.
Domnul Bogdan Olteanu: Deci este legală.
Doamna Cristina Trăilă: Sigur.“ (Idem pag. 109-110)

Nu de aceiași părere a fost DNA care a solicitat Camerei Deputaților începerea urmăririi penale împotriva Monicăi Iacob Ridzi:

„Totodată, există indicii că pentru ascunderea încălcării dispoziţiilor legale în materia achiziţiilor publice au fost întocmite, ulterior încheierii celor trei contracte, înscrisuri care să ateste în mod nereal derularea procedurii de achiziţie“.


Ex-ministra Tineretului s-a folosit de ANRMAP ca să ascundă ilegalitățile de la MTS. La rându-i ANRMAP i-a oferit o mână de ajutor. Cristina Trăilă a pus la dispoziția colegei sale de partid un document care o scotea basma curată și a indus în eroare comisia parlamentară de anchetă.

Din păcate, cu ochii la peștele mare – Monica Iacob Ridzi – mass-media a scăpat din vedere modul în care ANRMAP și-afăcut treaba autoritatea în acest caz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu