vineri, 10 iulie 2009

Demisia la politicieni. Studiu de caz Monica Iacob Ridzi


Cei mai mulți nu înțelegem de ce un politician, în cazul de față Monica Iacob Ridzi (este valabil și pentru Nemirschi), prins la furat sau făcând tâmpenii, refuză să demisioneze. Ceea ce 99 % dintre oameni consideră normal, asumarea răspunderii și ieșirea din scenă, lor li se pare taman pe dos. Noi credem că demisia este un gest onorabil, însă pentru ei cuvinte precum, „responsabilitate“, „onoare“ sau „oprobiul public“ au cu totul și cu totul un alt înțeles.

Monica Iacob Ridzi nu vrea să demsioneze acum, în plină campanie de presă și anchetă DNA, deoarece se teme că, după plecarea ei, ar putea ieși la iveală și alte grozăvii care ar afecta-o pe ea cât și pe cei din PD-L sau din familia prezidențială. Cât timp deține controlul în MTS, daunele pot fi reduse. Responsabilitatea este față de ei, nu față de cetățeni.

Pe de altă parte, familia Ridzi se numărără printre sponsorii cei mai importanți ai PD- L și ai candidaților băsescieni, Elena și Traian. Or, interesul este de a recupera aceste sume, lucru aproape imposibil în doar șase luni de ministeriat. Este o datorie de onoare față de familie să rămână cât mai mult posibil în fruntea bucatelor ca să amortizeze „investiția“.

În al treilea rând, Monica Iacob Ridzi nu va pleca pentru că ar ajunge de râsul copiilor din fața blocului. Apropiații o vor privi ca pe o fraieră, obligată să plece cu coada între picioare, după ce a fost prinsă cu un mezelic de 600 de mii de euro. Va fi ținta bătăii de joc a tuturor „băieților deștepți“ din anturaj.
Imaginați-vă o întâlnire între rivalele, deja, Ridzi și Udrea. Cum îi va râde Nutzi în nas, lăudându-se cu milioanele de euro pe care le-a combinat în interesul partidului, fără să atragă atenția presei sau a comisiilor parlamentare. Acest tip de umilință ar fi mult mai greu de îndurat decât oprobriul public.

Asemenea motivații găsim la fiecare dintre politicienii care se încolăcesc cu mâinile și picioarele de scaune, cu riscul de a deveni penibili în fața unei țări întregi.

Decât să demisioneze preferă să fie arși cu fierul înroșit în foc. Suportă mai ușor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu