miercuri, 29 iulie 2009

O bârfă cu 322

Nu cu cei 322 de parlamentari care au votat pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu ci cu Măsura 322 privind renovarea și dezvoltarea satelor din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală. Adică bani europeni.

Se zice că banii destinați finanțării proiectelor depuse de comune au fost deja împărțiți, deși sesiunea de depunere se încheie peste vreo două zile. Vor beneficia de finanțări din fonduri europene doar primăriile PD-L, ceea ce a stârnit o mare nemulțumire în rândul celorlalte partide, în special PSD. Foamea de bani și teama că vor pierde guvernarea după alegerile prezidențiale este atât de mare în rândul democrat-liberalilor încât sunt în stare de orice.

Se pare că acesta este motivul real pentru care Boc cel mic și mincinos a negociat cu Comisia Europeană ca să poată cheltui, în acest an, pe Măsura 322, toți banii repartizați până în 2013. La momentul respectiv am crezut că este doar o prostie a lui Emil Boc, având în vedere că primăriile nu au bani să-și plătească documentațiile tehnice. Se pare că a fost vorba de o ticăloșie.

De asemenea au fost modificate ghidurile solicitantului și schimbate criteriile de evaluare și punctare a documentațiilor. Un număr de puncte sunt lăsate la dispoziția evaluatorului, fără a exista criterii clare de acordare. Aceste puncte vor fi acordate cui trebuie.

Multe primării care aveau documentațiile realizate deja, după ghidurile vechi, au trebuit să cheltuie alți bani, în perioadă de criză, pentru a le modifica și a le actualiza conform noilor reglementări stabilite de Guvernul Boc.

Ca să preîntâmpine eventualele contestații și un mare scandal ce s-ar putea declanșa, Boc cel mic și mincinos a anunțat zilele trecute că Guvernul va demara anul viitor, de la bugetul statului, un program de investiții destinat proiectelor care nu au primit finanțare din fonduri europene.

Doar că anul viitor, e greu de crezut că Guvernul va avea mai mulți bani decât acum.

P. S.1: Ar mai fi de povestit despre niște firme ale unor mahări din Guvern care, în ultima lună au primit liste cu primarii ale căror proiecte sunt eligibile și le-au propus contracte de consultanță, pe comisioane care variază între 5 și 8,6 miliarde de lei vechi. În schimbul acestor comisioane, respectivii au grijă ca dosarele respective să fie acceptate la finanțare. Ceea ce se numește trafic de influență. Despre asta, cu altă ocazie, când voi avea mai multe date concrete.

P.S.2: Se aude că din Vrancea nici o comună nu va primi finanțare pe măsura 322. Și asta nu pentru că proiectele nu sunt bune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu