luni, 6 iulie 2009

Greierele și furnica (fabulă modernă)

Angajată pe un oarecare post, în junglă, Furnica cea harnică își face treaba conștiincioasă așa cum o știm. Din zori și până în seară, aleargă de colo până colo îndeplinindu-și sarcinile cu rigurozitate, de multe ori chiar înainte de termen. Ursul, șeful direct, îi apreciază munca și chiar, la un moment dat, se gândește să o avanseze.

Nu mai reușește deoarece, într-o bună zi, este transferat într-o altă pădure iar în locul său vine un șef nou, Leul. Acesta își angajează și câțiva colaboratori, o formație de greieri cântăreți.

Zi de zi, greierii își petrec timpul alături de noul șef, cântându-i la ureche. Furnica, la fel de hărnicuță își vede în continuare de treabă, muncind din greu, dornică de afirmare. De data aceasta și pentru noii veniți. Pentru că greierii, ocupați tot timpul să-i cânte Leului, îi pasează, spre rezolvare, toate sarcinile pe care le primesc. Și ca să preîntâmpine un eventual reproș, îi spun Furnicii că așa a decis conducerea.

Cum ea nu are acces direct la Leu, al cărui birou este întotdeauna ocupat de cântăreți, este nevoită să execute ceea ce îi transmit intermediarii. Cu prioritate.

Ca să facă față noilor lucrări, din ce în ce mai multe și mai prioritare, furnica lasă la o parte propria muncă. În schimb, greierii apar în fața Leului cu sarcinile îndeplinite la termen și chiar înainte. Acesta, necunoscând realitatea, ajunge să se minuneze de eficiența lor și le oferă tot felul de recompense. Dar, totodată și sarcini noi și mai multe.

La rându-le greierii o încarcă pe Furnică. Deși frustrată, văzând că meritele nu-i mai sunt recunoscute iar drumul spre promovarea care i se cuvine a fost barat, muncește din greu. Aglomerată până peste cap, nu mai face față iar acest lucru se reflectă în activitatea Junglei. Productivitatea începe să scadă iar lucrurile merg din ce în ce mai prost.

Leul se ia de gânduri și, incapabil să vadă dincolo de ceea ce îi cântă greierii la ureche, angajează Bufnița ca să-i facă audit și să-i spună ce trebuie îndreptat. Bufnița analizează, intervievează și cercetează după care își prezintă raportul:

„Lucrurile merg prost din cauza Furnicii care nu dă randamentul maxim. Deci, Furnica trebuie să plece“.

Ceea ce se și întâmplă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu