miercuri, 22 iulie 2009

O întâmplare cu Gheorghe Apostol


Este cunoscut faptul că soţia fostului lider comunist Gheorghe Apostol, unul dintre inițiatorii „Scrisorii celor șase“, era de loc din comuna Străoane, de lângă Panciu şi că acesta venea destul de des, la socrii, pentru odihnă. La fiecare vizită, odată cu el îşi făceau apariţia în zonă şi câteva zeci de ofiţeri de Securitate a căror sarcină era să-l păzească. Să nu care cumva să i se întâmple ceva.

Împătimit al jocului de table care făcea să-i treacă zilele de concediu mai uşor, ţinând cont că la Străoane nu existau prea multe posibilităţi de distracţie, Georghe Apostol îşi petrecea timpul jucând cu socrul său. Cei doi aveau un colţişor al lor, în grădină, la aer curat.

În timpul partidelor de table, securiştii populau boscheţii şi tufişurile, având grijă la tot ceea ce mişca. Liniştea liderului comunist nu trebuia tulburată de nimeni și de nimic. Cum oamenii din dispozitivul de supraveghere nu erau niciodată îndeajuns, era adus şi plantat într-un boschete şi şeful de post al comunei. Ca să-şi râdă de miliţian, securiştii îl aşezau, de regulă, în locul cel mai rău, în apropierea WC-ului din fundul curţii. Cât era ziua de mare, apărătorul legii era nevoit să îndure miasmele ce veneau dinspre hazna.

Într-ozi, după mai multe partide câştigate în faţa socrului care, ori nu se prea pricepea, ori se lăsa bătut, Apostol, plictisit, se ridică să se plimbe un pic prin grădină. Ca să se mai dezmorțească. Cum îi venea să se uşureze, a mers în fundul curţii spre WC. Din cauza mirosului îngrozitor, însă, nu a intrat ci s-a oprit să-şi facă treaba în dreptul unui boschete. Taman cel din spatele căruia veghea şeful de post.

Ca să nu fie udat împreună cu tufişul, miliţianul a sărit drept în fața lui Gheorghe Apostol, în poziţie de drepţi, salutând regulamentar. La rându-i, surprins în plină acţiune, celălalt a făcut doi paşi înapoi. După ce şi-a revenit din surpriză, aflând cum stau lucrurile cu tufișurile din grădină şi dându-și seama că milițianul era victima unei glume proaste a securiștilor, l-a invitat la un pahar de vin şi o partidă de table.

Din acel moment au devenit buni prieteni iar șeful de post a încetat să mai facă de planton prin boscheții urât mirositori. Acum el era cel ce își râdea de securiștii nevoiți să-și petreacă zilele în zăpușeală și mirosuri pestilențiale.

4 comentarii:

  1. E tare. Dar sunt convins ca nu este singura povestire.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu sunt sigur ca mai sunt si alte povsti, insa doar pe asta o stiu. Am auzit-o de la cineva care la randu-i a aflat-o direct de la seful de post.

    RăspundețiȘtergere
  3. dutu,piatra neamt19 iunie 2010 la 14:46

    da,tare de tot,se mai intampla

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte bun articolul.
    Vom retrimite de la site oficial Gheorghe Apostol la articolul dumneavoastra.
    Sunteti de acord?
    Gasiti pe site-ul oficial de asemenea si un interviu cu Gheorghe Apostol dupa 1989 , in care spune ca i s-a facut scarba de politica de acum din Romania
    http://gheorgheapostol.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere