vineri, 18 septembrie 2009

Cum îl faulteză Săpunaru pe Crin. Cerându-i alianță cu PD-L

Solicitarea lui Nini Săpunaru, în numele liberalilor moldoveni, către Crin Antonescu, de refacere a alianței cu PD-L anulează, ca efect, scrisoara de susținere pentru candidatul PNL la președinție, semnată de cei 100 de intelectuali.

Practic, îndepărtează de Crin Antonescu exact acea parte din electorat căreia i se adresează: cei care își doresc un alt fel de președinte. Alegători anti-PSD, dezamăgiți de Traian Băsescu și PD-L care rămân acasă în ziua votului considerând că nu au pe cine să aleagă.

Aflând de solicitarea liberalilor moldoveni, acest electorat îl va privi cu multă suspiciune pe Crin Antonescu, considerând că vor fi păcăliți. Că, oricum, indiferent de rezultatul alegerilor, va bate palma cu PD-L, așa cum a spus Săpunaru.

Așa că vor vota cu Sorin Oprescu, ori, cel mai probabil, nu vor merge la vot.

Mai trebuie spus că este a treia solicitare de acest fel pe care o face Săpunaru, în acest an, celor de la PD-L Vrancea. În primele două rânduri a fost refuzat iar acumeste tratat cu tăcere adâncă.

Pe de altă parte, solicitarea este cu atât mai ciudată cu cât urmărește o alianță pentru alegerile din 2012. Graba este justificată, având în vedere că , în cei trei ani care au rămas până atunci, orice înțelegere se poate face și desface de sute de ori. Propunerea își avea rostul după alegerea președintelui României, când lucrurile se așezau în matca lor.

Acum intră în aceiași categorie ca și apelul lui Constantin Simirad.

2 comentarii:

  1. eu cred ca actorul politic din poza, cauta sa-si asigure viitorul politic, legeta de-o eventuala negociere locala si sustinerea sa pt Presedintia CJ VN in 2012 !

    nu cred ca va fi bagata prea mult in seama declaratia lui Sapunaru, dovada emisiunea de aseara a lui Crin Antonescu de la TVR unde prezidentiabilul n-a pierdut timpul pe o declaratie ce ar putea avea efecte doar pe plan local.

    sunt curios care ar fi acei liberali moldoveni ! doar nu i-ati lua in calcul si pe adjunctii lui Sapunaru din Filiala locala :))
    ma rog, chiar si asa nu pe toti dintre ei ;)

    nu ma mai mira nimic din ce vad in politica. bine, acuma sa nu credeti ca miscarea lui Sapunaru n-ar fi una buna. si eu cred ca cea mai nimerita forma de guvernare din toamna, ar fi cea dintre PD-ul vechi si PNL dupa ce/daca Basescu va pierde alegerile.

    Singura problema pe care Sapunaru n-a sesizat-o este ca, in timp ce CRIN face bine neintrand in jocul unora care-l intreaba cu cine va face alianta, el - Sapunaru se pronunta deja in acest sens. E drept, doar intr-o potentiala alianta pe plan local.

    DECI in CONCLUZIE : nici Trasculescu nici Sapunaru nu se doresc cu adevarat ! Tot ce vor ei este sa puna mana pe o larga baza electorala, teoretic una "anti-Oprisan".
    problema este ca, aceasta creste (in sens negativ, prin non-participarea oamenilor la procesul electoral), ingrosand acea "majoritate tacuta" ce s-a simtit la alegerile parlamentare si cele europene !

    RăspundețiȘtergere
  2. S-o luam pe puncte:
    1. Daca Sapunaru si-a facut calcule ca va fi viitorul candidat pentru CJ a unei aliante PNL-PD-L, se inseala. In PD-L se contureaza deja ideea unui candidat propriu: Sorina Placinta

    2. declaratia nu a fost pentru urechile lui Crin Antonescu. A fost un mesaj destinat alegatorilor si alesilor locali ai PNL care inclina mai mult spre Basescu decat spre Antonescu. De aceea am si spus ca intra in aceiasi categorie cu apelul lui Simirad. Din informatiile mele, exista un curent destul de puternic printre primarii PNL din Vrancea (si nu numai) de sprijin pentru candidatul PD-L, mai curand decat pentru cel al PNL. Asta pentru ca ei considera ca Antonescu nu are nici o sansa si, pe de alta parte, ce este mai important, li s-au facut promisiuni cu fonduri si proiecte de catre PD-L. Oricum in turul II, indiferent de ceea ce va decide conducerea PNL, ei vor merge cu Basescu.

    3. Daca Basescu va castiga alegerile, PD-L nu va avea nevoie sa faca alianta cu PNL. Va ejecta si PSD de la guvernare si va conduce doar impreuna cu UDMR. In perioada imediat urmatoare va incepe o ofensiva foarte sustinuta de atragere a parlamentarilor si alesilor locali ai PNL si PSD catre PD-L. De asemenea cred ca si in PSD cat si in PNL vor aparea diverse miscari revolutionare, asa cum s-au intamplat de fiecare data dupa pierderea alegerilor. Sunt foarte multi cei care s-ar vinde lui Basescu dar care acum stau in espectativa, asteptand rezultatul alegerilor.
    Ca o paranteza, daca va castiga alegerile, Crin Antonescu s-ar putea sa aiba surpriza sa vada o coalitie PSD-PD-L foarte consolidata care nu va pleca de la guvernare. Asta pentru ca, in ciuda aparentelor, singurele disensiuni intre PSD si PD-L sunt legate de alegerile prezidentiale.

    4 In concluzie. Trasculescu are nevoie de PNL si de Sapunaru ca sa isi puna viceprimar la Focsani si ca sa para vioara intai pe partea dreapta a esicherului politic. Pentru ca in Vn. scena politica este impartita cam 50% PSD, 50% restul (conform rezultatelor alegerilor de pana acum). Orice crestere a PD-L are loc pe spatele PNL in special si a celorlalti. La fel cum orice crestere a PNL ar avea loc pe spatele PD-L. Cei din PD-L par sa fi inteles acest lucru. PNL pare ca inca mai reflecteaza.

    RăspundețiȘtergere