luni, 29 iunie 2009

Analiză pe gafa lui Săpunaru




Preambul

Zilele trecute, Nini Săpunaru, liderul PNL Vrancea, și-a anunțat intenția de a reface alianța politică PD-L. Săpunaru a propus și un candidat unic PNL - PD-L pentru alegerile viitoare la președinția Consiliului Județean. Aceasta la scurt timp după ce colegii săi din Consiliul local au anunțat oficial ruperea parteneriatului cu democrat-liberalii pentru formarea majorității și poziționarea în opoziție.

Arătam că declarația lui Nini Săpunaru este o gafă politică care lasă impresia de superficialitate, neseriozitate, lipsă de personalitate și de strategie politică. Mai jos voi explica de ce consider acest lucru.

O propunere superficială

Prin anunțul făcut, Nini Săpunaru a oferit o mână de ajutor pentru alegerile din toamnă democrat-liberalilor vrânceni, aflați în cădere liberă. O parte din electoratul de dreapta, anti-PSD nu realizează că PD-L a bătut palma de-adevăratelea cu PSD, considerând că este încă loc de întors.

Amăgiți de jocul de glezne al PD-L din Consiliul Local respectiv amânarea alegerii viceprimarilor și micile dispute cu PSD, acești alegători încă mai speră și sunt dispuși să dea și pe mai departe credit echipei Trășculescu. Ei speră că ceea ce se petrece pe scena politică locală face parte dintr-o strategie sau este impus de la centru, împotriva voinței pedeliștilor vrânceni.

Invitația lui Săpunaru și răspunsul lui Trășculescu le confirmă speranțele și în loc să se îndrepte spre PNL, vor susține și pe mai departe cauza democrat-liberală, crezând că din toamnă lucrurile se vor îndrepta în direcția dorită de ei. În aceste condiții, liberalii nu vor beneficia de nici un avantaj la alegerile prezidențiale din toamnă.

Neseriozitate

Așa cum arătam, Nini Săpunaru a solicitat prietenia PD-L la câteva zile după ce colegii săi din Consiliul Local Focșani anunțau că rup alianța cu PD-L și că vor vota doar în funcție de interesele focșănenilor. În acest context, Săpunaru apare în fața publicului ca un lider șovăielnic și neserios care, astăzi zice una iar mâine se răzgândește.

Lipsă de personalitate

Propunerea liderului PNL Vrancea vine în contextul în care PD-L a declanțat o adevărată prigoană împotriva liberalilor aflați în funcții de conducere. Directorii liberali sunt scoși de peste tot și înlocuiți cu oamenii lui Trășculescu, conform celebrei ordonanțe a Guvernului Boc. De asemenea, în consiliile locale din județ, PD-L și PSD au bătut palma și au purces la înlocuirea viceprimarilor liberali cu alții, proveniți din propriile partide.

În loc să-și apere oamenii, Nini Săpunaru se pune la dispoziția unuia dintre prigonitori, cerându-i să refacă alianța. Este un semnal prost atât pentru membrii PNL care se văd abandonați cât și pentru simpatizanți.

Absența unei strategii politice

Alianța dintre partidele de dreapta, formarea unui pol politic anti-PSD și promovarea unui candidat unic la președinția Consiliului Județean nu este o idee nouă. O asemenea alianță a mai funcționat în Vrancea și în trecut.

Atunci s-a dovedit ineficientă. Nu văd de ce acum ar avea mai mulți sorți de izbândă.
Ca să participe la viitoarele alegeri cu oarece sorți de izbândă, PNL Vrancea ar trebui să-și găsească candidați de forță, capabili să se impună în lupta electorală și să-și contureze o strategie politică de promovare a acestora.

Fără așa ceva, desemnându-și candidații pe fugă, în ultima clipă, liberalii nu vor avea nici o șansă de a-și impune punctul de vedere în fața PSD și PD-L.

Candidatul unic, misiune imposibilă

Am lăsat la final analiza asupra candidatului unic, PNL - PD-L la președinția Consiliului Județean. O asemenea propunere mi se pare fantezistă și aproape imposibil de pus în aplicare.
În primul rând, un candidat unic nu ar aduce automat și victoria celor două partide în alegerile pentru președinția Consiliului Județean.

Un candidat unic ar presupune ca unul dintre cele două partide să renunțe la propriul candidat. Se presupune că la președinția CJ, fiecare partid propune cel mai bun om, o locomotivă care să adune voturi și pentru lista de consilieri. Or, candidatul unic va atrage voturi pentru lista de consilieri pe care va fi înscris. Oamenii îl vor vota și pe buletinul pentru președinția CJ și pe lista partidului din care face parte.

Celorlalți le-ar fi enorm de greu să le explice oamenilor să voteze candidatul unic doar pentru șefia CJ și să nu-l voteze pe lista partidului din care face parte. O asemenea explicație ar bulversa o mare parte din alegători care n-ar înțelege ce li se cere. De regulă, oamenilor li se explică și, chiar li se arată, în termeni cât mai simpli, cu cine să voteze. În mod clar, avantajat ar fi partidul din care face parte candidatul unic, pentru că ar culege și din voturile celuilalt.

Pentru a rezolva această problemă, s-ar putea apela la o listă de candidați comună, PNL-PD-L. Acest lucru ar implica o alianță politică aproape imposibilă. Dincolo de disputele inerente pe locurile eligibile, o listă comună s-ar putea să nu fie agreată de conducerile centrale ale PNL și PD-L. În momentul de față relațiile sunt mai mult decât încordate între conducerile centrale ale celor două partide.

Ar mai fi varianta unui candidat independent susținut de PNL și PD-L care să concureze doar pentru șefia Consiliului Județean și să nu fie înscris pe nici o listă de consilieri. Un asemenea om dispus să-și sacrifice banii, timpul și reputația – pentru că, se știe, o bătălie electorală nu se duce cu mănuși albe – fără să primească nici un beneficiu în schimb, în caz de nereușită, este greu de găsit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu