miercuri, 30 septembrie 2009

Șansa ratată a candidatului Mircea Geoană


Pentru PSD și candidatul la președinție Mircea Geoană, criza declanșată de revocarea lui Dan Nica începuse bine. Motivul invocat de premier convenea de minune. Nica a fost dat afară deoarece a atras atenția asupra unor posibile fraude electorale la alegeri, cu autocare închiriate.

Vineri, ministrul de interne a aruncat plasa iar PD-L a picat în cursă. Liderii partidului au ieșit să se dezvinovățească, deși nimeni nu i-a acuzat de nimic, atrăgând atenția asupra subiectului. Nica a plusat, duminică, spunând că va propune confiscarea mașinilor care vor transporta turiști electorali.

Existau premisele ca ipoteza fraudării alegerilor și propunerile lui Nica să devină tema de dezbatere a săptămânii. Alături de rapoartele Udrea și Ridzi, din Parlament.

Ca să repare gafa, Emil Boc, probabil la comanda lui Traian Băsescu, l-a executat pe Dan Nica, luni dimineața, anunțându-l în loc pe Vasile Blaga. O altă gafă. Și-a dat seama și a revenit, precizănd că postul aparține PSD care trebuie să-și desemneze un alt candidat. A dat și un ultimatum, de douăzeci și patru de ore.
Apoi PD-L a dispărut din prim-plan.

Televiziunile și-au îndreptat atenția spre PSD, transmițând toată ziua de la sediul din Kiseleff, unde se hotăra soarta coaliției. Reprezentanții social-democraților s-au perindat prin fața camerelor de luat vederi și a reportofoanelor declarând tot ceea ce le-a trecut prin cap. Acuzații de iresponsabilitate, incompetență, corupție și lipsă de moralitate, intenție de fraudare a alegerilor, alcoolism, toate au fost puse pe seama lui Băsescu și a PD-L.

Încet, încet, dar sigur, se construia percepția generală că democrat-liberalii pregătesc furtul alegerilor iar Dan Nica a descoperit.

Sfârșitul zilei i-a găsit pe pesediști tot în prim-plan, solidari cu ministrul destituit. Mircea Geoană a subliniat că social-democrații se vor retrage de la guvernare odată cu Nica iar responsabilitatea crizei va pica pe umerii partenerilor. I-a cerut lui Boc să decidă.

Și a venit ziua de marți.

Emil Boc a dat semne că șovăie, prelungind ultimatumul până la prânz. În tot acest timp, comunicatorii PD-L au apărut la TV încercând să recupereze handicapul din ziua precedentă.

PSD s-a ținut pe poziții așa că, la ora stabilită, premierul a trimis revocarea la Cotroceni făcând loc, în scenă, lui Traian Băsescu. I-a chemat la mediere pe cei doi lideri.

Inițial Mircea Geoană a declinat invitația, un lucru bun din perspectiva unui candidat la președinție, care dorește să intre în turul doi. Însă, a revenit după cinci minute. I-a dat șansa lui Băsescu să preia inițiativa iar acesta nu a ezitat să se ridice deasupra-i, punându-l pe aceiași poziție cu Boc. Rezultatul discuțiilor nici nu mai contează, așa cum nu mai contează nici soluțiile luate în calcul.

Participarea candidatului Mircea Geoană la medierea contracandidatului său Traian Băsescu a fost o greșeală care a anulat tot câștigul de până atunci.

Un comentariu:

  1. Geoana nu face decat sa rateze, intr-adevar. Pacat de un fost mare partid -PSD-ul - care nu are un lider pe masura lui. Nastase ar fi jucat-o mai bine, parerea mea. Nu poti sa te pui cu Basescu daca nu esti de-un fel cu el si Geoana nu este!

    RăspundețiȘtergere