joi, 17 septembrie 2009

O greşeală cu efect de reacție nucleară



Traian Băsescu, spunând că a greșit promulgând legea majorării salariale pentru profesori, seamănă cu personajul din desene animate care exclamă „Upss!“ după ce a produs un dezastru planetar, apăsând un buton aparent inofensiv.

Aceasta pentru că legea cu pricina a provocat o reacție în lanț cu efecte imprevizibile.

Ia să vedeţi...

Promulgând legea majorărilor salariale pentru profesori, preşedintele a garantat, practic, promisiunile electorale ale PD-L și PSD care anunțau că va fi pusă în practică imediat după alegeri. Totodată a dat speranțe și celorlalte categorii de bugetari. Aceștia au crezut că, după profesori, vor beneficia, la rându-le, de majorări salariale semnificative.

Consecința a fost un vot majoritar către PSD și PD-L, accederea celor două partide la guvernare și trimiterea PNL, care a contesta-o, în opoziție.

Astfel, a luat naștere coaliția PD-L – PSD care a generat Guvernul Boc, visul lui Traian Băsescu.

Noul premier a numit ca ministru al finanțelor un inginer, Gheorghe Pogea care a adoptat impozitul minim. O prostie care a dus la închiderea sau suspendarea activității a câtorva sute de mii de IMM-uri. Ceea ce a atras, la rându-i, creșterea șomajului și diminuarea contribuțiilor la bugetul de stat.

Complet depășit de situație, Pogea nu dă semen că ar înțelege ce se întâmplă în jurul său și nici ce are de făcut. Tot ce pare a pricepe este să majoreze sau să introducă noi impozite, să reducă cheltuielile cu salariile și să concedieze oamenii. Ceea ce, conform prognozelor analiștilor internaționali va face ca recesiunea să dureze mai mult la noi.

Comparativ cu alţii care nu au promulgat o lege a majorării salariilor profesorilor.
Același Emil Boc a numit ministru al Tineretului pe Monica Iacob Ridzi, în prezent cercetată, de DNA, pentru corupție. A pus-o ministru al Turismului pe Elena Udrea acuzată că a făcut cheltuieli exorbitante și fără rost din bugetul ministerului.

Revenind în plan politic, vedem cum neînțelegerile dintre PSD și PD-L generează o stare de tensiune în întrega societate românească. Lucru extrem de nociv într-o perioadă de criză. Asumarea legilor educației și a salarizării unitare, de către Emil Boc și refuzul de a organiza o dezbatere publică pe aceste teme, doar ca să facă în ciudă PSD, a condus la escaladarea nemulțumirilor sociale.

Sindicatele bugetarilor ies în stradă și pregătesc greva generală iar magistrații refuză să mai judece cauzele în instanță.

Tot pe acest fundal, asistăm la o disoluție a autorității statului, fapt ce se reflectă în creșterea criminalității. Nu trece o zi fără un jaf sau un atac armat.

În mare, cam astea ar fi efectele în lanţ ale greşelii lui Băsescu şi pe viitor ar trebui să fim mult mai atenţi la ceea ce face. Altfel, la următorul „Uppss! Am greşit...“ s-ar putea să descoperim că România nu mai există pe hartă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu