joi, 10 septembrie 2009

Cu tupeu pe lege călcând. PD-L și Sorina Plăcintă




Așa zisa scrisoare de informare cu privire la ajutoarele aliemntare pe care urmează să le acorde Comisia Europeană, semnată de Sorina Plăcintă și susținută de PD-L, reprezintă o gravă încălcare a legislației europene. Dincolo de acuzațiile de mită electorală din bani europeni.

Comisia Europeană a stabilit reguli stricte, obligatorii, în ceea ce privește promovarea programelor finanțate de UE, ele fiind parte integrantă a contractelor de finanțare. Este vorba de manualele de identitate vizuală .

Potrivit acestor documente, pe materialele de promovare este interzisă folosirea altor sigle decât cele ale Uniunii Europene și ale beneficiarului. Manualul stabilește exact formatul și tipul de informații ce pot fi comunicate.

Orice campanie de informare a publicului nu se poate desfășura decât cu aprobarea prealabilă a Departamentul de comunicare al Autorității Contractante (Comisia Europeană etc.).

În cazul nerespectării regulilor, sunt aplicate sancțiuni care pot merge până la blocarea finanțării pe programul respectiv și returnarea fondurilor primite.

Revenind la cazul Sorinei Plăcintă.

Ajutoarele alimentare, comunitare destinate persoanelor defavorizate sunt acordate în baza Regulamentului (CEE) nr. 3149/92 al Comisiei Europene, cu modificarile si completarile ulterioare. Și sunt supuse reglementărilor europene, inclusiv în ceea ce privește promovarea. Beneficiarul este Guvernul României prin Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale.

Așa cum am arătat mai sus, materialele de promovare trebuie să conțină doar siglele Guvernului României și ale Uniunii Europene. În nici un caz sigla electorală a PD-L.

Obligația de informare a populației revine tot Guvernului României, cu aprobarea Comisiei Europene. PD-L nu are nici o justificare legală care să-i permită să inițieze campanii de informare sub sigla Uniunii Europene.

În concluzie, deși susținătorii Sorinei Plăcintă și reprezentanții PD-L încearcă să minimalizeze implicațiile acestor acțiuni, situația nu este nici pe departe roz.

Dimpotrivă, este căcănie. Mai ales că este vorba de unul dintre partidele aflate la guvernare și de un ministru al Guvernului României care s-a obligat să respecte reglementările Uniunii Europene.

Pentru clarificarea situației ar fi interesant de văzut și ce părere are Comisia Europeană. Dacă este de acord cu „campania de informare“ a PD-L și scrisoarea semnată de Sorina Plăcintă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu