joi, 12 noiembrie 2009

De ce nu avem dezbateri între prezidențiabili


La începutul lui septembrie, anticipam că prezidențiabilul Traian Băsescu nu va participa la nici o dezbatere televizată pe bune, cu contracandidații săi sau cu ziariști neconfortabili. Spuneam atunci că va prefera doar emisiunile aranjate dinainte la TVR sau la B1.

Mai arătam că strategia de campanie băsesciană se va baza în special pe băile de mulțime la mitingurile electorale aranjate din vreme. Motiv pentru care, contracandidații săi nu se vor întâlni cu el decât dacă se vor infiltra între susținătorii portocalii.

Analizele media confirmă ceea ce anticipam eu la începutul lui septembrie. Până în prezent, nu a avut loc nici o dezbatere televizată între candidați și nici nu se preconizează să aibă loc vreuna.

Traian Băsescu nu are nici o temă serioasă de discuție care să țină într-o confruntare. Românii trăiesc din ce în ce mai prost, el și Boc au ratat lupta cu criza, nu poate justifica vânzările anterioare ale fetelor, afacerile cu armament puse la cale de frățiorul Mircea sau relațiile controversate cu primul terorist al țării, Omar Hayssam.

Campania sa electorală este centrată doar pe referendumul pentru înființarea parlamentului unicameral și reducerea numărului de parlamentari. Și nici măcar aceste teme nu sunt stăpânite prea bine de candidatul portocaliu. Există foarte multe întrebări legate de parlamentul unicameral la care Traian Băsescu nu are un răspuns serios.

Drept urmare, preferă să vorbească singur, cu moderatori decor.

Pe de altă parte, dacă ar accepta o confruntare cu Geoană, Antonescu sau Oprescu, Traian Băsescu i-ar legitima drept contracandidați ai săi. Lucru pe care nu-l dorește. Pentru că a declarat peste tot că nu se luptă cu cei trei, pe care-i consideră doar niște marionete, ci cu Ion Iliescu, mogulii și grupurile de interese.

Nici o confruntare între Geoană, Oprescu și Antonescu, fără eroul principal, n-ar avea nici un haz. Ar fi ca o finală mică de campionat mondial, un joc pentru locurile 3 -4. Și ar confirma ceea ce spune Băîsescu, că sunt niște contracandidați de fațadă, fără legitimitate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu