marți, 16 iunie 2009

Țara ne vrea proști !

Înainte de 1989, Nicolae Ceaușescu a pornit o campanie pentru formarea ceea ce el numea omul de tip nou - socialist. Spera el, omul de tip nou, având în cap tezele socialismului științific, va fi docil și va aproba orice măsură luată de liderii săi politici fără a încerca să se împotrivească. Drept urmare, în educația tinerilor s-au introdus ore de învățământ politic.

Fără să intenționeze, politrucii comuniști i-au învățat să gândească și să facă diferența între ceea ce trăiau zilnic și ceea ce erau obligați să învețe la școală.

Pe cale de consecință, în decembrie 1989, comunismul a fost răsturnat tocmai de acești oameni de tip nou.

După douăzeci de ani, Traian Băsescu susține că România și-a cam făcut norma la filosofi. Drept urmare, în opinia sa, de acum înainte, învățământul ar trebui să producă doar mecanici auto, ospătari și tinichigii.

Actualul președinte știe că schimbările sistemelor socio-politice s-au bazat pe teoriile filosofilor. Oameni care, gândind numai, fără a fi implicați în producție, imaginează modele de lumi mai bune.
Or, mecanicii, tinichigii și ospătarii sunt mai puțin interesați de schimbarea lumii. Se mulțumesc doar să-și facă treaba, să-și ia leafa și eventual să bea o bere după program. În situațiile grele, de criză, vor căuta să se descurce singuri, mulțumindu-se să spună „las-o bă că merge și așa“ – mecanicii și tinichigiii ori „dacă nu curge, măcar pică“ – chelnerii. Nu cer socoteală conducătorilor incompetenți și nu provoacă revoluții sau cutremure sociale.

Un președinte ca Traian Băsescu, cu înclinații dictatoriale, are nevoie de asemenea oameni interesați doar de pătrățica lor. A învățat din greșeala predecesorului său, împușcat în decembrie 1989 și nu vrea să o repete.

Visul său, ca al tuturor dictatorilor, este să conducă un popor de proști care să-l aduleze la infinit și să-și pună cât mai puține întrebări. În nici un caz nu are nevoie de oameni care să gândească pentru că le-ar putea trece prin cap să-l schimbe.

P. S. 1: Unde mai pui că un popor de mecanici auto, tinichigii și ospătari, absolvenți ai unor școli profesionale sau a unor licee tehnice ar observa mai greu că Elena Băsescu, proaspăt aleasă în Parlamentul European, este cam agramată și că nu prea are ce căuta la Bruxelles.

P.S. 2: De asemenea, obișnuiți cu bacșișurile de la clienți, ospătarii, mecanicii și tinichigii auto vor închide ochii și la șpăgile pe care le iau politicienii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu