marți, 23 iunie 2009

Cazul Iacob Ridzi. O analiză

Preambul:

Scandalul banilor cheltuți de Ministerul Tineretului și Sportului pe 2 mai a ajuns atât la DNA cât și la Parlament. Prin vocea prim-procuroarei Codruța Koveși, Parchetul a anunțat, foarte repede, comparativ cu alte cazuri, că a demarat cercetarea.
De asemenea, Parlamentul a aprobat înființarea unei comisii de anchetă care să verifice și, eventual să propună începerea urmăririi penale împotriva Monicăi Iacob Ridzi. Conform legii, o asemenea comisie poate cere Parchetului să înceapă urmărirea penală împotriva unui ministru parlamentar. Inițial, parlamentarii PD-L s-au opus, motivând că există deja o anchetă la Parchet. Ulterior s-au răzgândit și au votat pentru.
Cine, ce, de ce, cum și mai ales care sunt implicațiile voi încerca să explic în continuare. Există mai multe scenarii posibile după care ar putea acționa PD-L și președintele Traian Băsescu, implicat, deși indirect, în poveste.


Varianta 1:


PD-L și Traian Băsescu o lasă pe Ridzi din brațe. La propunerea comisiei parlamentare, Parchetul demarează urmărirea penală și o trimite pe Ridzi în judecată. Președintele o suspendă din funcție pe ministra Tineretului, așa cum a făcut în mandatul trecut cu fostul ministru al Apărării Teodor Atanasiu. Imposibilă. O asemenea decizie ar avea efecte dezastruoase pentru PD-L și, mai ales, pentru Traian Băsescu.
În primul rând, declanșarea urmăririi penale împotriva Monicăi Iacob-Ridzi s-ar răsfrânge asupra Elenei Băsescu, acuzată deja că ar fi beneficiat de cei 600 de mii de euro cheltuiți de MTS. Atât înainte cât și în timpul campaniei electorale, ministra Ridzi a fost nedezlipită de fiica cea mică a președintelui.
Dacă Monica Iacob Ridzi ar fi acuzată de comiterea unor infracțiuni, logic opinia publică ar considera că alegerea EBA în Parlamentul European stă sub semnul ilegalității iar acest lucru s-a făcut cu încuviințarea președintelui.
În al doilea rând, ancheta ar produce un efect de domino. Să nu uităm că presa arată deja cu degetul spre Ministerul Turismului și spre Elena Udrea suspectând alocarea unor fonduri către cei ce au contribuit la alegerea EBA în PE. Ziarele au dezvăluit deja că sediul de campanie al EBA a funcționat în biroul parlamentar al Elenei Udrea și a fost plătit din banii Parlamentului .
În concluzie, această variantă ar duce al noi atacuri din partea candidaților PSD și PNL la adresa PD-L și a lui Traian Băsescu și, implicit la pierderea unei felii importante din electorat, în perspectiva alegerilor din toamnă.

Varianta 2:


PD-L și Traian Băsescu vor negocia cu PSD mușamalizarea cazului Ridzi la schimb cu mușamalizarea cazului Nemirschi, la rându-i anchetat de Parchetul General . Greu de crezut. Un asemenea scenariu ar aduce prejudicii de imagine atât PSD cât și PD-L. Imediat, opoziția PNL – UDMR ar sări și ar atrage atenția că cele două partide își acoperă corupții.
Traian Băsescu și-ar pierde aura de luptător anti-corupție și susținător a independenței justiției. Nici PSD nu are avea motive prea multe să accepte un asemenea compromis.
Scandalul Iacob Ridzi este mult mai consistent și produce mult mai multe prejudicii lui Traian Băsescu decât cazul Nemirschi PSD-ului. Totodată, ministrul Mediului nu este un personaj prea important în partid, precum Adrian Năstase, de exemplu. Social-democrații se pot dispensa mult mai ușor de el.

Varianta 3:


Cea mai posibilă. PD-L a acceptat înființarea unei comisii parlamentare în cazul Iacob Ridzi, însă va face tot posibilul să-i obstrucționeze activitatea, amânând pe cât posibil de mult luarea unei decizii, cel mai probabil recomandarea către DNA pentru începerea urmăririi penale. Așa cum arătam în preambul, comisia parlamentară poate cere Parchetului să înceapă urmărirea penală împotriva unui ministru, în speță Monica Iacob Ridzi.
În acest timp, Parchetul, la solicitarea expresă a președintelui Traian Băsescu va face totul ca să încheie verificările cât mai repede, bineînțeles în favoarea ministrei Tineretului și Sportului. Cel mai sigur se va repeta situația din cazul casei din Mihăileanu când, după prima vizită la Parchet, a Elenei Udrea, avocatul de atunci a președintelui Băsescu, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale.
În baza rezoluției Parchetului de neîncepere a urmăririi penale, PD-L va solicita și, aproape sigur, va obține închiderea anchetei parlamentare în cazul Iacob Ridzi.
PD-L nu-și permite ca Parlamentul să-și încheie repede ancheta, înaintea DNA. Începerea urmăririi penale ar putea duce, pe lângă implicațiile prezentate în „Varianta 1“, la suspendarea ministrei, de către președintele Traian Băsescu. PSD și, în special PNL i-ar cere cu siguranță acest lucru mai ales că există deja precedentul Teodor Atanasiu, în Guvernul PNL.

Varianta 4:


Plauzibilă și nu imposibilă. Presată de noi dezvăluiri Monica Iacob Ridzi va demsiona din funcția de ministru, la solicitarea PD-L și a Traian Băsescu. Strategii de imagine ai PD-L și ai președintelui îi vor cere să-și asume toate acuzațiile și să se retragă din prim-plan. În schimbul sacrificiului i se vor promite alte compensații, după alegerile prezidențiale din toamnă. Concomitent ei vor lucra la izolarea Elenei Băsescu și a lui Traian Băsescu de scandal, căutând să reducă cât mai mult prejudiciile de imagine.
Decizia CNA , care a stabilit că Iacob Ridzi și-a făcut campanie electorală televizată pe bani publici, poate fi primul pas dintr-o asemenea strategie. Ministra a cheltuit banii pentru ea și în nici un caz pentru campania EBA. Este singura vinovată așa că nimeni n-ar trebui să creadă că familia Băsescu ar fi implicată în vreun fel în acest caz. Apariția Elenei alături de Monica Iacob Ridzi nu este decât o coincidență.
Anunțul ANI privind declanșarea anchetei Parchetului General în cazul Nemirschi ar putea fi parte a aceleiași strategii, la fel ca și arestarea și extrădarea lui Mihail Necolaiciuc în SUA .
Cine vrea să vadă cum se pune în practică o asemenea strategie poate viziona filmul „Wag the Dog“ cu Dustin Hoffman și Robert de Niro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu