miercuri, 17 iunie 2009

De ce Băsescu nu va fi niciodată ca J.F. Kennedy

Președintele Traian Băsescu ne-a asigurat, marți seara, la televizor, că este un om curajos și responsabil. A repetat-o de mai multe ori ca nu cumva să fie înțeles greșit, ca de atâtea alte ori. Iar moderatorul, Nasul, l-a ascultat cu sfințenie. În tot mandatul său, Băse curajosul nu a mers la nici o confruntare cu cei care îl contestă. A preferat să-i înjure, bineînțeles, în lipsă, ca un adevărat curajos ce se află. Mogulii, țiganca împuțită sau tonomatele pe „ieuro“ n-au avut niciodată ocazia să-i dea replica în direct, cum ar fi fost normal.

Peste tot în lume marii lideri politici acceptă interviuri doar cu cei mai buni ziariști, de presă scrisă sau televiziune. Vorbesc doar pentru cele mai bine cotate ziare sau televiziuni. Pentru ei este o provocare să se confrunte cu cei mai buni, chiar dacă, în multe cazuri sunt puși în situații dificile. Deși poate și-ar dori, n-ar îndrăzni să ceară ca interviurile sau emisiunile să fie aranjate dinainte. Să primească întrebările și răspunsurile în plic.

Asta nu înseamnă că nu se pregătesc dinainte pentru ca să nu fie luați prin surprindere de întrebările delicate. Dimpotrivă, vor căuta anticipeze subiectele sensibile ce urmează să fie abordate de moderator și își vor pregăti răspunsurile cele mai bune.

Astfel, înainte de fiecare întâlnire cu ziariștii, președintele J.F. Kennedy își punea consilierii să simuleze o conferință de presă la care să-l întrebe orice le trecea prin cap. El apărea în fața mass-media, de fiecare dată, pregătit să abordeze orice temă și să dea răspuns la toate întrebările. Un colaborator de-al său a povestit, ulterior, că simulările cu consilierii erau mai dificile decât conferințele adevărate.

Strategia lui Kennedy este folosită în continuare de specialiștii în comunicare și, bănuiesc, nu le este străină consilierilor președintelui României. Băsescu preferă, totuși, să acorde doar interviuri ale căror întrebări și răspunsuri îi sunt cunoscute dinainte sau să participe la emisiuni de mâna a doua.

Până acolo merge curajul președintelui nostru, încât acceptă ca lumea să spună despre el că este un laș care se ascunde de adversari, doar ca să poată spune la televizor absolut orice tâmpenie, indiferent cât de gogonată, fără ca nimeni să-l tragă de mânecă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu