joi, 25 iunie 2009

Electoratul vrâncean. O poză

Deși înaintea fiecăror alegeri își propun să înfrângă PSD-ul, liderii politici ai dreptei vrâncene nu iau niciodată în calcul cel mai important lucru: modul în care se împart voturile. Motiv pentru care, de fiecare dată, ies jumuliți. Din ce în ce mai jumuliți.

Analizând ce s-a întâmplat la toate scrutinurilor electorale din 1996 și până acum, locale, parlamentare, prezidențiale și mai nou europarlamentare, vom observa că, totdeauna, candidații PSD au obținut în jur de 50% din voturile exprimate. PSD Vrancea câștigă la fiecare alegeri cam jumătate dintre primari, consilieri locali, consilieri județeni și parlamentari. Acest lucru este valabil chiar și în mediul urban unde, de regulă, partidele de dreapta sunt mai simpatizate. Cel mai bine se vede urmărind rezultatele parlamentarelor din 2008.

De aici concluzia că electoratul vrâncean care merge la vot este împărțit în două, jumătate dintre alegători votează, constant, PSD iar cealaltă jumătate oscilează între PNL, PD-L, PRM, PNG etc. și absenteism.

Electorii de dreapta au un comportament volatil, migrând, la fiecare scrutin, de la un partid la altul sau absentând. Căci volatilitatea lor se manifestă și astfel. Dezamăgiți de candidații pe care îi susțin, preferă să rămână acasă, spre deosebire de alegătorii stângii care merg, disciplinat, la vot.
Fără un bazin electoral stabil, nici măcar o alianță a partidelor de pe dreapta nu garantează în mod automat victoria în alegeri, lucru care s-a văzut și în trecut. Cel mai adesea confruntările s-au încheiat la egalitate, indecis. Câștigătorul s-a hotărât la masa verde, cel mai abil negociator, care a oferit mai mult, reușind să rupă tabăra celorlalți. De regulă, a fost vorba de PSD.

Nici Săpunaru și nici Trășculescu nu dau semne că au observat ce se petrece cu electoratul vrâncean pentru că nu încearcă nimic în direcția atragerii și stabilizării jumătății pe care și-o împart. Or, în aceste condiții, fără să înțeleagă fenomenul și fără o strategie politică, vor ridica din umeri de fiecare dată când vor pierde alegerile, lamentându-se că nu au putut face mai mult într-un județ controlat de Marian Oprișan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu