marți, 23 iunie 2009

PD-L pe post de flec la tocul pantofului de firmă a EBA

Nepotismul nu a fost inventat în familia Băsescu. Fiecare dintre noi poate da zeci de exemple de afaceriști, politicieni, înalți funcționari care și-au promovat copiii, amantele, soțiile, nepoții etc. doar pentru că le-a stat în putere.

Pentru prima oară, însă, un lider este dispus să sacrifice o întreagă structură instituțională cu un aparat birocratic bine pus la punct, pentru mofturile odraslei sale. Traian Băsescu a transformat un întreg partid, PD-L, în jucărica preferată (pentru moment) a fiicei sale celei mici și un pic agramate, fără să-i pese de urmări. A devenit evident din clipa în care fiica cea mică și un pic agramată a președintelui și-a exprimat dorința de a candida la o funcție în organizația de tineret a partidului.

Ținând-o de mânuță, Monica Iacob Ridzi (aceiași) a impus-o pe Elena Băsescu în funcția dorită. Și nu s-a limitat doar la atât. A ținut neaparat să-l umilească public pe contracandidatul acesteia, pentru curajul de a spune și de a face ceea ce gândea. Un mesaj pentru toți tinerii activiști ai PD-L ar fi comis greșeala să gândească singuri, altceva decât ceea ce li se prelucra la ședințele de învățământ politic.

Mulți dintre simpatizanții PD-L s-au indignat, pentru că nepotismul era promovat pe față. Au fost luminați de Elena Udrea: în Partidul Democrat Liberal, numele Băsescu, bate orice CV, indiferent cât de consistent și orice competență sau experiență.

Și lucrurile nu s-au oprit aici.

Fiica cea mică și un pic agramată a dorit să candideze la Parlamentul European iar tăticul, topit de dragul ei, a fost imediat de acord. A ordonat partidului să se conformeze și a sacrificat chiar relația cu Alina Mungiu Pippidi, cea care a imaginat scena plânsului pe umărul lui Stolojan în 2004, Cea căreia Băsescu îi datorează, în parte, scaunul de președinte al României. Mungiu Pippidi a fost înlăturată în momentul în care a protestat împotriva includerii Elenei Băsescu pe unul din primele locuri pe lista de candidați.

Ca să evite alte confruntări, primul tătic al țării și-a scos fiica cea mică și un pic cam agramată de pe liste, și a pus-o să candideze ca independent. Bineînțeles nu singură. Ci având de-a dreapta și de-a stânga pe cei doi îngeri păzitori ai carierei sale politice, Monica Iacob Ridzi și Elena Udrea iar în spate în spate întreaga infrastructură democrat liberală.

Toată suflarea PD-L a lucrat pentru EBA, fiecare contribuind cu cât a putut, minim zece voturi de secție de votare. Cei mai harnici au fost recompensați cu fonduri consistente din banii publici gestionați de Elena Udrea.

După distracție a venit și nota de plată ce urmează să fie decontată de PD-L:

Dezvăluirile presei despre promovarea EBA pe banii Ministerului Tineretului și ai Ministerului Turismului vor valora câteva sute de mii, poate chiar un million de voturi.

Sediul de campanie plătit din banii Parlamentului și pus la dispoziția EBA de Elena Udrea, alte câteva sute de mii de voturi.

Scrisoarea europarlamentarului care cere grupului popularilor europeni să n-o accepte pe fiica cea mică și agramată a președintelui în rândul lor, pe motiv de nepotism, costă PD-L o relație proastă la nivelul PPE.

Alegerea Elenei Băsescu în Parlamentul European și poza cu Traian Băsescu în postura de cel mai fericit tătic al României … de neprețuit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu