joi, 27 august 2009

Neimpozitarea profitului reinvestit încă o prosteală pe față


Emil Boc ne-a promis, în direct la TV, că firmele nu vor mai plăti impozit pe profitul reinvestit, începând din 1 octombrie. Măsura este menită, după părerea lui Boc să susțină IMM-urile și să stimuleze mediul economic.


Într-o primă fază am dat să sar în sus de bucurie și să-l aplaud pe micuțul editor de fraze care încerca să mă convingă (pe mine și pe alții) că lui chiar îi pasă. Chiar îmi devenea simpatic.
Apoi în minte mi-a venit prima întrebare: Care IMM-uri?

Impozitul minim, despre care Boc cel mic și mincinos a spus că și-a făcut datoria, a închis sau suspendat câteva sute de mii de mici întreprinderi. Deci neimpozitarea profitului reinvestit nu prea mai are pe cine să sprijine.

A urmat și cea de-a doua: Cum va va stimula măsura lui Boc mediul de afaceri?

La începutul anului același Boc a introdus impozitul minim obligatoriu pentru toate firmele, indiferent dacă au venituri sau nu. Or, impozitul minim nu se calculează în funcție de profit ci de veniturile înregistrate. Mai mult, va fi eliminat abia de anul viitor, de la 1 ianuarie. Deci, concluzionând, neimpozitarea profitului reinvestit aplicat de la 1 octombrie nu va avea nici un efect asupra IMM.

De fapt ,măsura anunțată de Boc folosește, totuși, cuiva, marilor firme, precum cea a doamnei Plăcintă, a domnului Videanu, a domnului Berceanu sau a domnului Mircea Băsescu. Chiar se poate spune că a fost dată cu dedicație pentru ei.


Urmează să cercetați voi ce și cum, studiind normele de aplicare a impozitului minim.

Drept urmare, după vreo cinci secunde entuziasmul mi-a pierit. Locul său a fost luat de o un sentiment de dezamăgire: iar încearcă ăștia să ne prostească cu televizorul.


A urmat un val de înjurături la adresa lui Boc cel mic și mincinos și a inginerului Pogea care se crede specialist în finanțe doar pentru că a auzit că cel mai bun economist din lume ar fi inginer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu