luni, 10 mai 2010

Prostul şi democraţia cu pumnul în gură


Trebuie să recunosc, citesc aproape tot ceea ce scrie Cristinel Irimia deşi, de fiecare dată, îmi provoacă o stare de iritare. Pentru că rar mi-a fost dat să mai văd, atâtea prostii, debitate de un singur prost, într-un singur loc. O fac totuşi într-un fel de experiment masochist.

Periodic, intru pe site-ul său ca să văd ce prostii a mai debitat mintea prostului.

Proştii sunt de două feluri, cei care ştiu că sunt proşti şi cei care nu ştiu sau nu vor să accepte. Primii sunt superiori celorlalţi deoarece îşi cunosc limitele. Ceilalţi nu sunt doar proşti ci şi periculoşi deoarece, atunci când scapă de sub control, provoacă dezastre. Omoară oameni în spitale cu diagnostice greşite, bagă nevinovaţi la puşcărie, falimentează afaceri profitabile sau, mai grav, distrug ţări întregi.

De cele mai multe ori, ne dăm seama că un prost este periculos atunci când este deja prea târziu, când nenorocirea săvârşită de el nu mai poate fi oprită. Aceasta pentru că, din păcate, prostia nu doare şi nici nu lasă semne. Altfel i-am recunoaşte uşor.

Cu cât s-ar zvârcoli mai tare sau cu cât mai multe cicatrici ar avea, cu atât ne-am da seama că a făcut mai multe prostii.

Cristinel Irimia face parte din cea de-a doua categorie, a periculoşilor. Doar un prost care nu-şi cunoaşte limitele ar putea susţine că preşedintele trebuie să-şi impună punctul de vedere vis-a-vis de reforma statului folosind forţa coercitivă, fără a se consulta şi fără a da socoteală nimănui.

Democraţie cu pumnul în gură.

Foarte asemănător cu ceea ce au făcut, în istoria apropiată, Hitler, Stalin sau Ceauşescu.




În loc de Post Scriptum:

Mesaj pentru Cristinel

Dragul meu, deşi sunt sigur că n-ai să înţelegi ceea ce spun, fac totuşi o încercare.

Dacă tot ai asemenea idei, nu crezi că ar fi mai bine, poate, să-ţi schimbi meseria? Până nu este prea târziu. Să te apuci de ceva mai uşor care să-ţi permită să petreci mult timp în aer curat şi nici să nu-ţi solicite prea mult creierul.

Ai putea, de exemplu, să baţi covoarele vecinilor sau să plimbi căţeii prin parc.

2 comentarii:

  1. la ce articol faceti refrerire?ca n-ati pus link corect spre vranceamedia.vrau sa vad si eu articolul lui irimia de care ziceti

    RăspundețiȘtergere
  2. Linkul este urmatorul (probabil ca a fost mutat din locul initial):
    http://www.vranceamedia.ro/index.php/2010/05/guvernul-basescu-nu-vrea-sa-aplice-adevaratele-reforme/
    Articolul este aici. Frazele din final m-au dat pe spate, cele potrivit carora BAsescu nu trebuie sa explice romanilor de ce trebuie sa se sacrifice ci doar sa le impuna sa o faca. Chiar si cu forta

    RăspundețiȘtergere