vineri, 14 mai 2010

Cum a ajuns Băsescu la „soluţia corectă “?



În timp ce în stradă i se cerea demisia, Traian Băsescu a încercat să explice poporului suveran, prin intermediul ziariştilor, cum vine treaba cu tăierile. Strategic. Nu s-a întâlnit cu pensionarii pentru că exista riscul să fie întrebat chestii incomode şi enervante.

Iar pe bătrânii disperaţi n-ar fi putut să-i ia la mişto sau să-i ameninţe cum face cu sindicaliştii sau cu opoziţia. Dă prost la imagine.

Cu ziariştii a fost mai simplu deoarece o parte sunt de-ai lui, unii sunt timoraţi de prezenţa lui iar alţii în criză de idei. Unde mai pui că îi cunoaşte pe fiecare în parte şi le poate anticipa întrebările, chiar şi pe cele mai incomode.

Deci nu aveau cu ce să-l ia prin surprindere.

Ceea ce s-a petrecut la Cotroceni trebuie privit din perspectiva a ceea ce s-a văzut la TV şi a ceea ce a urmărit, Băsescu, în realitate.

La TV s-a văzut un preşedinte cam nesigur pe datele pe care le are, fără prea multe informaţii.

Contrar a ceea ce susţinea, cu tărie, în urmă cu câteva zile. Când ne asigura că deţine soluţia corectă, spre deosebire de ceilalţi, diletanţii care nu prezintă şi cifre.

Acum, a rugat să nu i se pună întrebări tehnice, scuzându-se că nu stăpâneşte toate detaliile problemei. Iar ziariştii au picat în capcană şi l-au menajat. Nici unuia nu i-a trecut prin cap să-l întrebe de unde ştie că că soluţia pe care a oferit-o este corectă, dacă nu cunoaşte cerinţele problemei.

În liceu, când îi spuneam profesorului de mate că nu am reuşit să rezolvăm un exerciţiu, ne punea să-l enunţăm pe dinafară. Aşa îşi dădea seama dacă minţim. Dacă elevul ştia enunţul însemna că, într-adevăr, s-a zbătut să-i dea de capăt.

Dacă preşedintele ar fi încercat să rezolve problema, atunci ar fi ştiut şi enunţul precum şi celelalte variante de rezolvare, corecte sau incorecte. I-ar fi rămas rămas întipărite în memorie.

Aşa ar fi demonstrat tuturor că, într-adevăr, s-a preocupat şi a muncit căutând cea mai bună variantă iar soluţia găsită este optimă, în situaţia dată.

Altfel, de unde ştim că Băsescu nu a copiat de la finalul manualui ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu