marți, 11 mai 2010

A cui este vina ?





Am văzut, în aceste zile, o mulţime de comentatori, deontologi şi analişti grăbindu-se, care mai de care, să justifice tăierile propuse de Băsescu printr-o vină colectivă care ar aparţine tuturor celor ce au condus România în ultimii 20 de ani. Şi cărora li se datorează situaţia dezastruoasă de acum. Învinovăţirea s-a făcut la grămadă, fără discriminare şi fără circumstanţe atenuante.

Şi probabil că s-ar fi extins cu acuzaţiiile şi dincolo de cele două decenii, până la Nicolae Ceauşescu. Norocul său că a fost împuşcat şi a scăpat.

Într-adevăr, toate guvernele care s-au perindat după 1990 prin Palatul Victoria au lăsat în urmă câte ceva neterminat. Bineînţeles că toate chestiile începute şi neterminate, făcute prost sau lăsate de-o parte s-au cuantificat şi au produs efecte în prezent.

Însă, nici o guvernare de până acum nu a dat dovadă de atâta rea-credinţă şi incompetenţă precum cea condusă de Emil Boc. Nici un guvern de până acum nu a risipit cu atâta nonşalanţă resursele publice într-o perioadă de criză. Ca să nu mai vorbim de nivelul corupţiei şi a clientelei politice.

Nu mi se pare normal ca, din perspectiva responsabilităţii, Iliescu, Constantinescu, Ciorbea, Năstase sau Tăriceanu să fie aşezaţi pe acelaşi palier cu Băsescu, Udrea şi Boc.

Pe vremea celor dintâi nu s-a auzit de trei directori numiţi pe un singur loc sau de un inginer numit ministru de finanţe. Şi nici de barmaniţe puse să gestioneze fonduri europene, vânzătoare de cosmetice să administreze drumuri, informaticieni să protejeze mediul sau alte asemenea năzbâtii.

Nu i-am auzit nici pe Iliescu şi nici pe Constantinescu spunând, într-o zi, că lucrurile încep să meargă bine pentru ca apoi, a doua zi, să anunţe tăieri de pensii şi salarii. Aşa cum nu i-am auzit reproşându-i unui premier că a eşuat în aplicarea reformelor şi că a adus ţara în colaps dar, cu toate acestea, menţinându-l la putere.

Şi atunci de ce ar trebui ca responsabilitatea pentru dezastrul actual să se împartă egal la toţi?

Nu e corect ca românii să creadă că toată clasa politică este la fel de vinovată, doar pentru ca PD-L să beneficieze de un colac de salvare în perspectiva alegerilor din 2012.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu