joi, 18 februarie 2010

Prezumţia de vinovăţie


„Hoţii de pensii se ascund în spatele invalizilor şi a celorlalte categorii de sociale care primesc îndemnizaţii de boală. Infractorii se îmbuibă din banii poporului, după ce au falsificat acte medicale cu complicitatea doctorilor imorali. Dar vom avea noi grijă să-i demascăm şi să recuperăm ceea ce au furat“.

Discursul acesta îl auzim aproape zilnic, la fiecare apariţie televizată a lui Emil Boc şi a colegilor săi din Guvern. O întreagă categorie de oameni, a asistaţilor social sunt arătaţi cu degetul şi demonizaţi, fără ca acuzatorii să ne prezinte o dovadă. Fără să fi început, măcar, o investigaţie care să indice o asemenea practică.

Ni se spune doar că dosarele de pensionare pe caz de boală vor fi verificate la sânge. Până atunci, însă, cei ce beneficiază de asemenea îndemnizaţii sunt, în opinia lui Boc, potenţiali infractori.

Acelaşi punct de vedere l-a avut premierul în 2009, când a introdus impozitul minim. A justificat introducerea sa spunându-ne că va curăţa economia de evazioniştii care s-ar fi ascuns în spatele IMM-urilor.
La fel ca şi acum, la grămadă, Guvernul a insultat o întreagă clasă economică, a micilor întreprinzători, acuzând-o de furt .

Consecinţele sunt cunoscute din statisticile de la Registrul Comerţului. Numărul IMM-urilor care şi-au închis porţile, preferând să-şi trimită angajaţii în şomaj, în loc să aducă bani de acasă, a explodat. Dar cu toate acestea, culmea nesimţirii, după un an de aplicare, acelaşi Boc ne-a anunţat, triumfător, că impozitul minim şi-a atins scopul.

Fără să ne spună cu cât s-a redus evaziunea şi, mai ales, cu ce consecinţe.

Potrivit aceloraşi statistici, nu doar că nu s-a redus evaziunea, dar a scăzut şi nivelul taxelor şi impozitelor colectate la buget. Pentru că, mulţi dintre cei care n-au plătit au afacerile pe chituci, din cauza crizei.

Însă, din perspectiva Executivului şi a lui Emil Boc, toţi micii întreprinzători şi toţi pensionarii pe caz de boală sunt infractori, chiar fără să li se dovedească vreo vină. Doar datorită apartenenţei la aceste categorii. Şi, tot după mintea lui, ar trebui trataţi ca atare, atât de autorităţile statului cât şi de opinia publică. Până când îşi vor demonstra nevinovăţia.

Micii afacerişti închizându-şi afacerile sau plătind,indiferent dacă au sau nu de unde, ceea ce le pretinde Fiscul iar invalizii şi bolnavii renunţând la îndemnizaţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu