marți, 9 februarie 2010

Sherlock Holmes şi misterul din mintea lui Cristinel. Irimia (II)


Aşa cum a promis, imediat ce la TV s-a anunţat că nu s-a înregistrat nici un câştigător la Loto 6/49, celebrul detectiv Sherlock Holmes a reluat demonstraţia care în final trebuia să ducă la dezlegarea misterului din mintea lui Cristinel. Pentru mai multe amănunte citiţi prima parte .

- Nici săptămâna asta nu mi-au ieşit decât trei numere. Ceva necurat se petrece la Loterie, reluă discuţia celebrul detectiv, după ce închise televizorul şi aruncă, cu năduf, telecomanda pe măsuţa din apropiere.

- Şi mie mi-au ieşit tot trei numere.

- Asta este, încercăm data viitoare. Dar să continuăm pentru că îţi rămăsesem dator cu o lămurire. Să îţi spun, dragă Watson, de ce cred eu că povestea este o prostie şi că misterul este doar în mintea lui Cristinel. Ai văzut că toată povestea se învârte în jurul unei aşa zise fraude cu fonduri europene. Mai precis, dragul meu Watson, Cristinel, prin peniţa celui care i-a scris, susţine că banii de la UE, destinaţi reabilitării centrului respectiv, ar urma să acopere nişte lucrări efectuate doar pe hârtie. Iar dovada acuzatoare ar fi o anume hotărâre, nr 53, a Consiliului Judeţean prin care se aprobă modificarea unor indicatori tehnico-economici. De acord?

- Da.

- Ei bine, soluţia problemei este chiar dovada acuzatoare.

- Cum aşa, Sherlock ?

- Îţi voi explica, dar mai întâi te rog să-mi dai pipa de pe birou, de lângă tine.

Dr. Watson îi îndeplini rugămitea partenerului. Celebrul detectiv o luă, îi mulţumi şi, după ce o umplu cu tutun din cel mai fin, o aprinse. Pufăi de câteva ori şi trimise în aer câteva rotocoale de fum care, pe măsură ce se ridicau spre tavan, formau literele C, R, I, S, T, I, N, E, L, I, R, I, M, I, A, E,S,T, E, P, R, O, S, T, Z, I, A, R, I, S, T. Apoi, chicoti, încântat de ceea ce reuşise.

- Dragul meu, denunţătorul vorbeşte despre suplimentarea unor sume alocate de Consiliul Judeţean pentru lucrări la respectivul obiectiv. Or, în realitate, hotărârea modifică o serie de „indicatori tehnico –economici“ (cu enumerarea cărora nu te mai plictisesc deoarece îi poţi citi şi singur), aprobaţi printr-o altă hotărâre, nr 5, din 2007. Dacă vei avea curiozitatea să parcurgi hotărârea din 2007, aşa cum ar face orice ziarist începător, vei constata că nu este vorba de investiţii aflate în faza de execuţie. Este vorba de investiţii aflate în faza de studiu de fezabilitate. Mă urmăreşti?

- Oarecum. Dacă am înţeles bine, în 2007, Consiliul Judeţean a aprobat, un studiu de fezabilitate pentru reabilitarea şi modernizarea unor clădiri aparţinând centrului Elena Doamna. Iar în 2009, s-a aprobat modificarea unor indicatori din acestui studiu. Corect?

- Exact. Practic au fost actualizate, conform legii, preţurile din devizul general. Abia apoi urma să se treacă la execuţia propriu-zisă, în momentul existenţei fondurilor necesare. Între timp, s-a aprobat proiectul de finanţare europeană pentru reabilitarea întregului complex de la Elena Doamna, în baza unei documentaţii care nu se suprapune cu studiul actualizat.
- Încep să înţeleg.

- Deci, ca să concluzionez, dragul meu Watson, nu este vorba de o dublă finanţare ci doar de interpretarea greşită a unor informaţii din hotărârile Consiliului Judeţean. Era de ajuns ca acest Cristinel să întrebe un specialist şi s-ar fi lămurit. Însă nu a făcut-o…

- Acum am priceput de ce ai spus, la început, că singurul mister aici este felul prost în care funcţionează mintea lui Cristinel.

- Bineînţeles. Elementar Watson. Vrei să îmi mai torni, te rog o ceaşcă de ceai? Încerc să înţeleg dacă Cioacă şi-a făcut, totuşi, nevoile între Rucăr şi Bran...


(SFÂRŞIT)




3 comentarii:

  1. Frumoasa demonstratie

    RăspundețiȘtergere
  2. imi place "povestea", dar si mai tare porecla…ha ha …cred ca o sa vrea drept la replica. Doar nu vorbesti asaaaa oricum... despre un fost director la trust de presa, administrator de site cu recorduri peste recorduri si viitor scriitor despre culisele presei vrancene :) poate se enerveaza si te baga in “adevarurile” lui…ziaristice.

    RăspundețiȘtergere
  3. Avand in vedere ca, asa cum s-a laudat el insusi, era o vreme cand incercam sa-i bag ziaristica in cap, imi cam permit sa-i comentez evolutia.

    In ceea ce priveste "adevarurile" lui, ziaristice, mai vedem...

    RăspundețiȘtergere