miercuri, 16 iunie 2010

Pentru cine guvernează Băsescu ? II


În urmă cu câtva timp, la Snagov, potrivit presei, șeful statului le-ar fi spus parlamentarilor PD-L că nu va mai guverna pentru popor ci pentru țară. Dar ce este țara?

DEX-ul ne oferă două definiții care s-ar potrivi termenului „țară“ într-o situație precum cea la care face trimitere Traian Băsescu. Una se referă la „patrie“, teritoriu locuit de un popor, în timp ce a doua pune accentul pe „stat“, instituție politico-administrativă care asigură funcționarea socială a unui teritoriu locuit de un popor.

Dacă scoatem poporul din prima definiție, afirmația nu are logică decât dacă Băsescu urmărește să distrugă locuitorii pentru ca el și apropiații lui să stăpânească teritoriul. Greu de crezut și de acceptat, dar nu imposibil de realizat.

Spusele sale capătă sens dacă, vorbind despre „țară“ face referire la „stat“ ca instituție pentru supraviețuirea căreia va fi sacrificat poporul. Caz în care intră în conflict cu principiile democratice.

Într-o democrație guvernarea se face pentru individ statul fiind doar un instrument pus în slujba acestuia. Pentru a-i asigura condițiile necesare unui trai decent, așa cum prevede articolul 47 din Constituția României.

Interesul statului este mai important decât drepturile și libertățile cetățenești doar într-un sistem bazat pe ideologia totalitaristă care nu dă doi bani pe cetățean. Care poate fi, oricând și fără nici o justificare, jertifit în numele unei utilități obștești.

Și atunci, cu atât mai mult ar trebui să știm pentru cine guvernează Băsescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu