joi, 3 iunie 2010

Aroganță cu Pinguinul și Favorita nr. 1



În România, țară lovită din plin de criza economico-financiară este numit un guvern format din incompetenți și șmecheri. Incompetenții sunt nevertebrați iar șmecherii corupți.

În fruntea acestui guvern, ca să-l conducă, este numit Pinguinul, cel mai nevertebrat dintre incompetenți, căruia i se spune prim-ministru. Odată numirile făcute, cel care a numit guvernul dă ordin pinguinului ca el și miniștrii săi să stea degeaba. Până le-o zice să miște.

Primii, incompetenții-nevertebrați se execută fără nici un comentariu, pentru că oricum nu sunt în stare să facă nimic. Ceilalți, șmecherii-corupți, parcă n-ar vrea să piardă timpul chiar de pomană. Așa că bagă mâna în banul public și încep să-l împartă. O parte în buzunarul pentru vilă și mașină, altă parte la rude, o alta la partid, iar ce mai rămâne, dacă mai rămâne, pentru investiții în drumuri, școli și spitale.

Așa trece o bună bucată de timp, până când, plictisit de atâta stat și privit la șmecherii care împart bănuții, Pinguinul cere noi indicații. I se răspunde să mai stea o dată.

Și mai trece o vreme, până când, în sfârșit, pinguinul primește ordinul mult așteptat, sec și fără drept de apel: să taie tot. Pensii, salarii, îndemnizații, ajutoare etc.

Și se execută, fără să comenteze și, mai grav, fără să gândească.


În timp ce Pinguinul pregătește satârul ca să taie așa cum a primit dispoziție, din rândul șmecherilor-corupți, își face apariția Favorita nr. 1. Cea mai cea dintre toate. Dar nu apare ca până acum, glamouroasă, în taioare de firmă, viu colorate, cu decolteuri generoase, accesorizată la maxim, purtând cu nonșalanță poșetele de mii de euro.

Și-a schimbat look-ul.

Favorita nr. 1 se arată, special pentru cei care urmează a fi sacrificați, îmbrăcată în negru, încheiată până în gât, cu părul necoafat sau legat în coadă, nefardată și nemachiată, precum o călugăriță în doliu. Chiar dacă lipsa fardurilor și a machiajului îi accenutează defectele feței. Este un risc pe care și-l asumă deoarece oamenii trebuie s-o vadă suferind, să n-o mai perceapă ca pe o cocotă de lux.

Cum se întâmpla până de curând.

Iar celor care nu iau în seamă limbajul nonverbal, le împărtășește în direct, la tv ceea ce simte. Grijile îi provoacă insomnii, asemenea majorității românilor. La fel ca și ei, Favorita nr. 1 are datorii în bancă și se teme că nu le va putea achita.
Și spune asta fără jenă.

Pentru că o singură rată de-a ei valorează cât casa cu care a girat, un împrumut pe douăzeci de ani, un tânăr profesor. Casă pe care banca, l-a anunțat deja, o va scoate la vânzare, deoarece salariul, redus cu 25% nu mai ajunge pentru plata ratelor.

Doar că, de data asta, cei pe care odinioară i-a păcălit cu andrelele și mopul s-au prins că este vorba doar de ipocrizie și îi aruncă, fiecare, câte un bănuț.

Un mesaj cât se poate de clar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu