marți, 9 martie 2010

O abordare greşită


De câteva zile, în ziare şi la TV asistăm la tot felul de dezbateri pe tema schimbării preşedintelui Senatului, fără ca cineva să ne lămurească dacă este legal sau constituţional. Se discută de toate, când va avea loc evenimentul, cum, cine va fi înlocuitorul, ce se va întâmpla după, mai puţin despre respectarea regulilor. Şi nu mă refer la ceea ce spun susţinătorii sau opozanţii demersului.

Dacă revocarea lui Mircea Geoană s-ar produce ca urmare a unei ilegalităţi, nici măcar înlocuirea lui cu Iisus Christos nu ar justifica abuzul. Mass-media ar fi trebuit să-şi intre în rolul de câine de pază al democraţiei şi să ia atitudine. Fiecare articol de ziar sau talk-show ar trebui să înceapă prin a stabili dacă demersul este legal şi nici un ziarist sau moderator nu ar trebui să meargă, cu dezbaterea, mai departe fără să clarifice acest lucru.

Adevărata problemă este, nu schimbarea lui Mircea Geoană, ci cât de uşor suntem dispuşi să acceptăm un abuz. Pentru că data viitoare s-ar putea ca să fim cei vizaţi. Cineva ar putea propune, de exemplu, să ni se confişte casele şi, în loc să ne opunem cu legea în mână, noi să discutăm despre cine se va muta în loc, după ce vom fi aruncaţi în stradă.

Lipsa de reacţie în faţa unei ilegalităţi i-ar putea încuraja, pe cei care au comis-o, să continue. Şi, înainte să ne dăm seama ce se petrece, să descoperim că ne-am pierdut toate drepturile şi că suntem la cheremul lor.

Ceea ce ar echivala cu instaurarea unei dictaturi

2 comentarii:

  1. aberezi. dreptul la proprietate este una. mircea geoana este acolo pt ca a fost ales. nu este un drept mostenit, cumparat etc. geoana este acolo ales de catre alti senatori, nici macar de catre popor. senatorii aia pot oricand sa-si schimbe votul, nu conteaza motivele, asa cum l-ai votat ieri pot spune astazi ca il vor pe gogu iar maine ca il vor pe gigel. mai mult, faptul ca nici macar isus christos nu l-ar fi putut schimba pe geoana arata cat de comunist esti in vintrea ta cea verde.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am impresia ca esti prea prost ca sa intelegi ce am scris asa ca nu ma voi obosi sa te lamuresc. Ar fi un gest inutil si o pierdere de timp. Te las sa traiesti fericit in prostia ta. Banuiesc ca ai un cap frumos.

    RăspundețiȘtergere