joi, 19 martie 2009

Politica, jocul puterii

Se spune că în politică, la fel ca în dragoste sau în război, totul este permis, de la încălcarea promisiunilor față de cei ce ți-au acordat încredere și până la trădarea tovarășilor de drum. Pornind de aici s-a împământenit zicala potrivit căreia politica ar fi o curvă. Nimic mai fals.
A spune că politica este o curvă, este ca și cum ai spune că gimnastica este o perversiune doar pentru că există câțiva pedofili care ating orgasmul privindu-le pe micuțele sportive evoluând la bârnă sau la paralele.
Faptul că există politicieni cu trăsături de proxeneți nu transformă, în mod implicit, politica într-o cocotă fără scrupule. În realitate, așa cum spunea politologul francez Raymond Aron, politica nu este altceva decât acțiune. Este un joc al puterii, fără un regulament scris, în care, teoretic, jucătorilor li se permite orice în lupta pentru victorie, respectiv pentru putere. Însă tocmai pentru că nimic nu le este interzis, toți jucătorii respectă un cod de reguli nescrise, excluzându-i dintre ei pe cei care le încalcă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu