vineri, 27 martie 2009

Exemplu de solidaritate și sacrificiu: Ei cu ei și noi cu criza

De câteva luni, de când cu criza, auzim de la conducătorii acestei țări, începând cu Traian Băsescu, continuând cu Emil Boc, Mircea Geoană, miniștri, parlamentari etc. faptul că trebuie să fim solidari. În aceste vremuri grele, este nevoie să facem sacrificii ca să nu ne ducem la fund. Spun politicienii, că noi, cetățenii, ar trebui să trecem cu vederea minciunile din campania electorală, să zâmbim când plătim impozite și taxe mai mari, să nu ne supărăm că ni se taie din salarii sau pensii și chiar, mai mult, să ne vindem verighetele sau amintirile de familie ca să ajutăm statul.

Din păcate atunci când îndeamnă la sacrificiu și solidaritate, liderii noștri se referă doar la noi, considerând că ei au renunțat la prea multe când au acceptat să ne conducă.

Citeam deunăzi că, într-una din țările baltice, președintele a reununțat la îndeminzația pe care o primea de la stat. Totodată, în mai multe țări din Uniunea Europeană și nu numai miniștrii și parlamentarii au renunțat la diverse privilegii și la o un procent din salarii (în Ucraina, miniștrii și-au redus lefurile la jumătate). Sunt gesturi simbolice, dar le arată cetățenilor acelor state că nu sunt singuri, că și politicienii sunt dispuși să pună umărul, alături de populație, care plătește cel mai greu, la depășirea acestor momente.

La noi, demnitarii, cei mai de lux bugetari, cu mașină la scară, telefon, casă și masă plătite de stat nici nu s-au gândit să renunțe la privilegii și salarii sau măcar, la o parte din ele, motivând tocmai că asemenea gesturi ar fi avut doar un efect simbolic.

Or, ce rost ar avea să renunțe la un sfert sau jumătate din îndemnizație, pentru că oricum nu s-ar fi simțit în buget? De altfel, românii știu că toți, de la președinte până la miniștri, parlamentari etc. sunt dispuși , în orice moment, să-și dea și viața pentru mai binele țării. Doar au demonstrat acest lucru renunțând la liniștea lor și acceptând să lucreze pentru popor.


P.S.: M-am înșelat. Parlamentarii s-au sacificat renunțând la înființarea unui studio de televiziune și la amenajarea unei sere. De asemenea, premierul Boc a anunțat că în acest an, demnitarilor nu li se vor mai majora salariile care sunt oricum la un nivel nesimțit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu