vineri, 12 februarie 2016

Stimate președinte al organizației PNL Vrancea, domnule Toma, băi Cătăline,Încep prin a te asigura, la două sau trei luni de la numirea ta în fruntea organizației județene, că nu m-ai dezamăgit, cum ai făcut cu alți simpatizanți ai PNL. Te-ai ridicat la așteptările mele, ba chiar un pic mai sus. În ciuda asigurărilor pe care mi le-a dat o veche cunoștință, coleg de-al tău de partid, care m-a rugat să te susțin că ești un băiat bun, capabil care va va reforma PNL Vrancea, eram sigur că vei fi un eșec. Și dovedești asta în fiecare zi a mandatului. 

Iar asta nu din pricină că ai fost membru PSD  sau pentru că, roșu în obraji ca o fată mare, i-ai mulțumit lui Marian Oprișan pentru grija pe care ți-o poartă, ori pentru că, la rându-i, te-a mângâiat, părintește, pe creștet, numindu-te un primar cu inima (politică) de stânga. 

Deși, ca o paranteză, între noi fie spus, mi se pare cel puțin lipsă de abilitate politică din partea conducerii PNL de a schimba un președinte suspectat de colaboraționism cu social-democrații, Nini Săpunaru, cu un altul care are și carnet PSD, Cătălin Toma. 

Revin…

 Stimate președinte al organizației PNL Vrancea, 

domnule Toma, 

băi Cătăline, 


 Eram sigur, încă de la început, că vei eșua deoarece îți lipsește curajul, viziunea, capacitatea de a schimba și tupeul, în sens bun, de a te opune vechilor dinozauri. Te complaci în aceiași mocirlă călduță alături de ei, în loc să îți asumi responsabiliatea reformei. Deși acesta este motivul oficial pentru care l-ai înlocuit pe Săpunaru. 

De altfel, a fost singurul care, n-a plecat, doar a făcut un pas lateral și te-a lăsat în centru. Restul, cei au fost arătați cu degetul, de presă, de simpatizanții liberali, de membrii partidului, chiar de Vasile Blaga, drept colaboratori ai PSD, au rămas. Atât la conducere cât și în funcțiile cu care i-a cadorisit Oprișan. 

E drept că în spatele figurii tale de băiat bun, de la țară, pe care orice popă și l-ar dori de ginere se ascunde o oarecare viclenie, a individului care vrea să parvină, a lui Tănase Scatiu. Îți lipsesc, din păcate, calitățile și anvergura unui lider.

S-a văzut și la ședința primarilor de comune unde tu, șeful PNL Vrancea, îmbujorat ca o fată mare, ai privit cum invitatul Marian Oprișan îți beștelea colegii de partid care i-au adus critici. 

Ai tăcut când ar fi trebuit să-i dai replica, ca de la președinte de partid la un alt președinte de partid.
După incident ai vorbit, ca un adevărat bărbat politic, frumos, elegant, cât de cât…, ca să nu te faci de râs în fața ziariștilor. Ți-ai ales cu grijă cuvintele. Ai folosit limbajul de lemn, atât de familiar PSD-iștilor și atât de străin liberalilor, pe care l-ai deprins când îți făceai ucenicia politică sub atenta  supraveghere a baronului și a lui Mircea Diaconu, odihnească-se unde este. 

Probabil că te adresai foștilor colegi, pe limba lor, și voiai să te faci înțeles. Nu cumva să te trezești cu un apel telefonic, la care să iei poziția de drepți, de la o voce răstită, de șefă, care să-ți reproșeze că l-ai supărat pe domnul președinte. 

Având în vedere cele de mai sus…

 Stimate președinte al organizației PNL Vrancea, 

domnule Toma, 

băi Cătăline, 


Candidatura împotriva lui Marian Oprișan, la șefia Consiliului Județean, mi se pare o fantezie care nu va deveni niciodată realitate. Nici tu nu crezi că s-ar putea întâmpla și nici nu ai curajul să-ți asumi o asemenea responsabilitate. 

Cum n-ai avut curajul să-ți asumi nici responsabilitatea candidaturii la Primăria Focșani.
Bineînțeles, vei fi fruntea listei de consilieri județeni însă nu cu gândul de a te alege președinte, ci doar așa, la sanchi.

Conform noii legislații, președintele Consiliului Județean se alege dintre consilieri. Or, tu ai anunțat deja că vei candida pentru un nou mandat de primar la Jariștea. Iar dacă te vei alege va trebui să optezi între funcția de primar și cea de consilier județean. Îmi vine greu că vei da primăria pentru o candidatură cu șanse minime împotriva lui Oprișan. 

Apropos…

În campania electorală, te și văd cu baronul într-o confruntare de idei la Atlas, televiziunea care vă place atât de mult amândurora. Tu, explicând timid, cu ochii plecați, îmbujorat ca o fată mare, alegându-ți cu grijă frazele să nu-l superi, cum vezi viitorul județului. Pe de altă parte el, privindu-te sigur și arogant, înfoiat ca un curcan și aprobând din cap ceea ce zici (doar aveți aceiași viziune), ca un maestru ce-și examinează discipolul.

Iar la final, după ce s-au stins reflectoarele, îl și văd luându-te părintește după umeri și mângâindu-te pe creștet: „Băi Cătăline, te-ai făcut băiat mare, ai ajuns președinte de partid și candidezi împotriva mea. Eh, hei, cum a trecut vremea. Parcă mai ieri eram la Bruxelles împreună, cu primarii, și te-am lăsat dormind cu capul pe masă, în restaurant, de obosit ce erai.“
  
Iar tu, roșu din cap până în picioare, gâtuit de emoție i-ai da replica bâlbâind aproape neinteligibil: „Vă mulțumesc pentru grija părintească pe care mi-ați purtat-o.“  

Oricum…

 Stimate președinte al organizației PNL Vrancea,

domnule Toma, 

băi Cătăline, 


 Vreau să îți mai spun că tu și Mihai Copaci, cu care împarți conducerea organizației, sunteți numiți „băieții Fevroniei“. După numele Fevroniei Stoica, fosta senatoare PSD, mămica voastră în ale politicii. Cred că este mândră de voi și de ce-ați reușit.

Se spune că ea vă conduce și vă îndrumă pașii  astfel încât la alegerile parlamentare de la toamnă, să se regăsească pe o poziție eligibilă pe lista pentru Senat. Vrea să mai prindă un loc’șor călduț, înainte să iasă la pensie. 

Că nici afacerile cu farmacia nu mai merg ca pe vremuri, de-a ajuns doamna farmacistă să dea bonus, la două aspirine și un algocalmin, o sticlă de ulei prost de fabrica din Slobozia. 

În încheiere…

 

 Stimate președinte al organizației PNL Vrancea,

domnule Toma, 

băi Cătăline,


 Ca admirator al liberalismului și mai puțin al actualului PNL, urmaș al unei familii care a pus umărul un pic la înființarea Partidului Național Liberal, acum două secole, vreau să-ți atrag atenția că, pe zi ce trece, organizația liberală din Vrancea se apropie tot mai mult de falimentul politic. 
Tu și colegii tăi vă consumați energia luptându-vă între voi pentru  interese mărunte. Asta în loc să vă concentrați, să gândiți și să puneți în practică acțiuni coerente și serioase ca partid de opoziție.  Așteptați, cu mâna întinsă și gura căscată să vă pice voturile din cer. Oricât ați privi în sus nu vă veți alege cu nimic. Doar cu ochii arși de soare. 
Dacă vreți voturi trebuie să convingeți alegătorii că le meritați. Faceți-o nu doar încercați
Și nu este doar o părere din afară. O gândesc și alți liberali cu vechime, care privesc la voi, așa zișii lupi tineri, cum nu sunteți în stare să construiți nimic nou. Ba mai mult, nu reușiți nici măcar să păstrați ceea ce au făcut ei până acum.  


***
Post Scriptum: 
Stimate președinte al organizației PNL Vrancea, domnule Toma, băi Cătăline, știu că tu și colegii tăi veți lua această opinie drept un atac. Vă privește. Dar să știi că principiul „cine nu este cu noi este împotriva noastră“, după care vă ghidați la partid, nu este specific liberalismului ci bolșevismului. El n-a fost gândit de Brătieni ci de Lenin. Drept care, dacă tot ai schimbat carnetul de pesedist cu cel de liberal, schimbă-ți mentalitatea.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu