joi, 9 august 2012

Ce mai ştiţi despre statul de drept ?


Este întrebarea pe care liderii Uniunii Europene au adresat-o guvernanţilor de la Bucureşti. În această perioadă, când Curtea Constituţională a amânat decizia de validare/ invalidare a referendumului,  iar Guvernul şi preşedintele interimar o dau din cola-n fanta şi din fanta-n sprite, doar, doar s-o reduce numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente.  

Scriam, zilele trecute, că Republica şi-a atins limitele şi că acele instituţii ale sale care trebuiau să asigure buna funcţionare a statului de drept sunt în pragul falimentului. Evenimentele din ultimul timp şi îngrijorările exprimate de oficialii europeni îmi confirmă punct de vedere.

Statul de drept, conform definiţiei dintr-o carte celebră, este acel regim politic „(...) limitat de reguli fixate şi anunţate în prealabil, reguli care fac posibilă prevederea, cu o bună doză de certitudine, a modului în care autoritatea îşi va folosi puterile coercitive într-o împrejurare dată (...)“.  (F.A. Hayek, Drumul către servitute, Humanitas, Bucureşti, 1997)

O guvernare bazată pe supremaţia absolută a legii, care exclude orice decizie arbitrară. De unde şi dictonul Nimeni nu e mai presus de lege.

Astfel, din perspectiva statului de drept, verdictul Curţii Constituţionale în cazul demiterii preşedintelui ar fi trebuit să fie o banală formalitate. O soluţie simplă, pe care orice individ care ştie să citească un act normativ ar fi putut să o anticipeze. 

Judecătorii trebuiau să ia act de regulile după care a fost organizat referendumul, de rezultatele înregistrate la vot şi să se pronunțe, imediat, în limitele prevăzute de lege. Pur şi simplu. 

În situaţia dată, demiterea  sau menţinerea în funcţie a preşedintelui depinde nu de o normă juridică, conform definiției de mai sus, ci de hotărârea discreţionară a unui grup de oameni, cu toanele, simpatiile sau antipatiile lor. 

Caz în care nu prea mai putem vorbi despre un stat de drept. Și, implicit, nici despre democrație.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu