marți, 31 iulie 2012

O monarhie pentru o nouă Românie!


Ceea ce se petrece în această perioadă, de la suspendarea preşedintelui, la referendumul de demitere, căderea leului în raport cu euro precum şi ceea va urma conduce la următoarea concluzie: 

Republica şi-a atins limitele!
 
După două decenii de funcţionare cu poticneli, instituţiile republicane  din România nu mai pot asigura bunul mers al sistemului democratic. Nu mai pot ţine în frâu pornirile autoritariste ale unor politicieni ahtiaţi după putere.

Curtea Constituțională a fost umilită și mutilată în atribuții iar Parlamentul și-a pierdut legitimitatea de organ reprezentativ suprem al poporului și unica autoritate legiuitoare.  Aşa cum i-au fost trasate atribuţiile în Constituţie.  

În ultimii patru ani a fost folosit ca preș, pentru șters picioarele, de către sinistrul cuplu Băsescu – Boc sau ca instrument pentru uzurparea puterii prezidenţiale. Forțând, în complicitate cu Guvernul, cutumele parlamentare și normele constituționale.

Din acest punct, ori de câte ori o altă majoritate parlamentară va considera că un președinte nu îi este pe plac, va purcede la suspendarea și demiterea lui. Chiar și fără motive întemeiate.  

La rândul său, un șef de stat charismatic, demagog și cu priză la public va putea cere poporului să restrângă puterile unui parlament nepopular şi să le sporească pe ale sale. Fără ca nimeni şi nimic să se poată opune.

Iar acest lucru nu înseamnă altceva decât  FALIMENTUL REPUBLICII. 

Care trebuie înlocuită cu altceva. O altă instituţie, legitimată şi respectată  de români, care să garanteze buna funcţionare a statului de drept şi a instituţiilor sale fundamentale. Și care să asigure stabilitatea politică. 

MONARHIA CONSTITUȚIONALĂ!

Este momentul  în care să fie reluate discuțiile pe tema reinstaurării monarhiei, onest, cu seriozitate şi fără manipulări grosolane ca la începutul anilor 90. Astfel ca românii să poată compara şi alege, în cunoştinţă de cauză. 

Un monarh constituţional, neimplicat politic, poate gira, în continuare, democrația românească și, prin exemplul personal, poate contribui la asanarea și îmbunătățirea calității clasei politice. De asemenea, foarte important, poate recâştiga, pentru România, respectul  Europei.   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu