joi, 6 martie 2014

Duios, PDL trece prin opoziție, sedus și abandonat de Băsescu



La numai o zi după ce a amenințat în direct, la TV, că nu va învesti noul Guvern dacă VictorPonta nu-și va asuma în Parlament un alt program politic, Traian Băsescu s-a răzgândit. În stilu-i caracteristic, a reevaluat situația. „A uitat“ că, în urmă cu 24 de ore, explica în direct, unei țări întregi, de ce nu poate semna decretele de validare a noilor miniștri câtă vreme există o contestație la Curtea Constituțională.

După întrevederea cu Ponta, a trecut peste reținerile care-l opreau să accepte hotărârea Legislativului, de aprobare a noului Executiv, fără modificarea programului, pe motiv că s-ar crea un precedent de neconstituționalitate. A bătut palma cu premierul, în ciuda a ceea ce, susținea el, prevede Constituția. Pe principiul, „las că merge și așa, o reparăm din mers.“ 

Din nou, Băsescu s-a scos, invocând, culmea, aceleași argumente ca și cu o zi înainte, dar numai că pe dos. S-a bazat pe faptul că sunt detalii, de ordin tehnic, juridice, pe care mulți le văd dar puțini le înțeleg și care nu influențează pe fond activitatea guvernamentală. Niște virgule constituționale cum bine spunea cineva.

Apropo, înțelegerile bazate pe cuvântul de onoare al politicienilor țin loc de Constituție? Întreb pentru a vă face să reflectați la cele de mai jos, partea interesantă a acestui joc politic. 

Încă o dată, urmându-și interesul, Traian Băsescu i-a înșelat pe cei de la PDL care și-au asumat, la sugestia sa, alături de PMP, contestația pentru Curtea Constituțională. I-a manipulat, aducându-i la același nivel cu partidul Elenei Udrea - o formațiune aflată la dispoziția sa, altfel neluată în serios de nimeni - după care i-a abandonat. 

Spre deosebire de liberali, care au dat subiectului exact dimensiunea pe care o merita, Blaga și ai săi s-au lăsat atrași în capcana președintelui. S-au abandonat la dispoziția lui. În loc să se înțeleagă direct cu PSD, să negocieze politic, ceva, orice, s-au lăsat folosiți pe post de instrument de presiune menit să-l aducă pe Victor Ponta în postura de a trata cu ocupantul de la Cotroceni. Ceea ce s-a și întâmplat. 

Acum, Băsescu trage foloasele, pentru el și PMP, în timp ce PDL pică în derizoriu, cu o contestație lipsită de obiect la Curtea Constituțională. Indiferent de soluția ce va fi dată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu